Vijesti iz zemlje

Porodice tri plus: Iz budžeta izdvojiti veća sredstva za podršku pronatalitetnih mjera

Federacija BiH bilježi historijski pad nataliteta koji je ujedno i najveći u odnosu na cijeli region (uključujući i Republiku Srpsku), kao i ostale zemlje Evrope. Za 23 godine, broj novorođenčadi smanjen je za 50%. Zabrinjavajuća je i nadasve porazna činjenica da u FBiH više ne postoji nijedna općina s pozitivnim prirodnim priraštajem! Uprkos tome, svi nivoi vlasti i dalje izdvajaju najmanje novčanih sredstva za pronatalitetne mjere i zaštitu porodica u odnosu na zemlje regiona.

Pad nataliteta nije nepoznanica ni u naprednijim društvima od našega, kao ni u zemljama regiona, ali one – za razliku od FBiH – izdvajaju enormno veća novčana sredstva, ostvarujući značajne rezultate na polju povećanja nataliteta.

Primjera radi, Vlada Republike Hrvatske za pronatalitetne mjere izdvaja preko dvije milijarde kuna godišnje. Republika Srbija je za samo jednu mjeru u Budžetu izdvojila 50 miliona eura više nego do sada.

Povodom planiranja budžeta za 2022. godinu, Udruženje porodica s troje i više djece “Porodice tri plus“, uputilo je zahtjev svim nivoima vlasti, (po prvi put i Vladi FBiH i premijeru), apelirajući na izdvajanje znatno većih novčanih sredstva za pronatalitetne mjere nego što je to bilo u prošlim godinama.

Iz Udruženja ističu da je cilj zahtijevanja ovakvih mjera zaštititi i ojačati sve porodice, a posebno porodice s troje i više djece, kao okosnicu društvenog razvoja.

“Imajući u vidu generacijsku dužnost i obavezu prema opstanku društva čiji smo članovi, tražimo da se visina novčanih sredstava uveća shodno veličini nastalog demografskog problema. Samo jakom pronatalitetnom politikom i dovoljnom novčanom podrškom, možemo zaustaviti pošast “bijele kuge“ koja je sve prisutnija u FBiH.“

Izražavamo nadu da će adekvatno reagirati svi nivoi vlasti u FBiH, kao i cijela društvena zajednica, prije negoli bude kasno.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button