Za djecu i omladinu

Imate neku lošu naviku? Evo pet islamskih načina kako da je se riješite

Pitanje: Kako da se oslobodim loše navike koju imam već godinama?

Odgovor:

Kada osoba primijeti kod sebe propuste i loše navike i poželi da se promijeni, tada je ona učinila prvi korak ka pozitivnoj promjeni u svom životu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Ko god se puno suzdržava i trpi, Allah će mu pomoći da bude strpljiv; nije nikome dat bolji i značajniji dar od sabura.“ (Buhari i Muslim)

Ovaj hadis znači da čovjek može promijeniti svoje loše navike i manire u dobre.

Promjena loše navike se može postići slijedeći ove korake:

1. Iskreno i često doviti Allahu da ti pomogne (i da ti olakša prestanak činjenja loše navike).

2. Da se prilikom činjenja određenog djela prisjetiš loše navike koju možda imaš. Naprimjer, kada se naljutiš, sjeti se ružne navike koju možda imaš da podižeš glas, a kada jedeš, sjeti se zabrane jedenje lijevom rukom, itd.

3. Ponekad možeš zaboraviti svoj cilj i vratiti se lošim navikama. Nemoj očajavati, već pokušaj ponovo, Allah, dž.š., će ti zasigurno pomoći.

4. Posavjetuj se s drugim ljudima koji su imali problem s istim lošim navikama kao i ti, i okoristi se od njihovih iskustava. Oni ti mogu reći kako su uspjeli da prevaziđu svoje probleme.

5. Savjetovao bih ti da čitaš knjige i slušaš predavanja koja govore o problemu koji nastojiš da pobijediš. Ovo se često pokaže jako korisnim.

Na kraju, potpomozi se strpljivošću i namazom, kao što kaže Allah, dž.š.: „O, vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih.“ (El-Bekara, 153)

Odgovorio: Fejsal el-Humayqani

Izvor: islamtoday.net

Za Akos.ba preveo i obradio: Nedim Botić

Povezani članci

Back to top button