Za djecu i omladinu

Želiš li biti sretna osoba?

Odgovor na postavljeno pitanje je DA!

Afirmativna misao i ponavljajte je iz dana u dan. Zaslužujemo biti sretni! Preuzeti odgovornost za svoj život, otkriti vlastitu moć i unutarnju snagu da postanemo sretna i slobodna bića je nešto što nema cijenu u toj snazi razmišljanja. Biće uvijek ima šta raditi na sebi, iznova i iznova. To se zove samopoznaja. Život zna postati sjajan kad čovjek ozdravi svoja osjećanja, pročisti negativne emocije i zagospodari tom briljantnom pozitivom. Postane gospodar svojih misli u domenu duhovnosti. Istinska prisutnost je veoma zahtjevan posao. Ali gledati na momente sa punom posvećenošću i povjerenjem je znak da shvatate šta je najdragocjenije. To je život. Najvažnija čovjekova duhovna struktura je povjerenje. Povjerenje  u sebe i u druge ljude.

     Naša zadaća je pronaći smisao. Smisao da svoj život potpuno iskoristimo, u svakom njegovom momentu. Znate li šta je moć sadašnjeg trenutka? To je osjećaj kada znate da ste u svakom momentu svjesni sebe, svojih želja i mogućnosti, i kada živite realnost. To je nešto što svi trebamo naučiti. Volja za smislom, odnosno za smislom “sadašnjeg“ trenutka, danas je uveliko isfrustirana. Savremenog čovjeka opsjeda takav osjećaj besmisla da govori kao da je u demotivacionom “vakumu“ iz kojeg nema izlaza. Ipak, smisao se ne može dati, mora se naći, ponavljam. Čovjek će se osloboditi duhovne boli kada povjeruje da mu život nudi mnoge izvrsnosti. Kada povjeruje da je voljen i da treba da voli. Duša predstavlja glavni princip i najdublji je dio našeg unutarnjeg stanja.

     Panika, nemir i strah su znakovi duhovne bolesti. Da li zaista želimo živjeti u ovakvim destruktivnim odnosima? Hoćemo li dati sebi priliku da živimo slobodnom voljom biranjem samo dobra? Organ ljubavi (srce) je jedno veliko prostranstvo i kada ga pokrenemo, možemo živjeti i biti neizmjerno sretni. Slijedite ga. Osjetite ga, namirišite, probajte. To je jedno divno i vedro poticajno ozračje. Uspostavimo kontrolu nad svojim životom i ne vežimo se za prolazne stvari, ne vežimo se za ego koji raste svakom pohvalom iz okoline. Identifikujmo se sa srećom, mirom i blagostanjem. Na ovom svijetu od toga nema ništa ljepše!

     SREĆA se rađa iz zahvalnosti. Vrlo je jednostavno. Svakog jutra zahvalimo se za svoj život. Darovano nam je ono što je vrijedno. To je pravi dar. Život! Nismo to kupili. Nismo zaradili. Nismo razmijenili. Shvatimo to kao besplatan dar. Moć je u našim rukama. Moć je pronalasku puteva ka sreći. Kada ih pronađete, nikada im neće biti kraja. A oni su tu, oko nas, samo ih trebamo početi razumijevati na drugačiji način. Gledati ih sa svijetle strane. Pretvoriti ih u svjetlo. Slušati ih i pokloniti im svu pažnju. Osvještavanje da je svaki trenutak dar je darovani trenutak. Jer upravo bez ovog sadašnjeg trenutka ne bismo mogli iskusiti ništa od života, niti imati priliku učiniti išta. Suočimo se sa prilikama koje nam se nude. One i jesu izazov i dio života. Život shvatimo kao igru, nikako drugačije. Zato otvorimo sva naša čula za to predivno bogatstvo koje nam je dato i nađimo put ka sreći! Jer mi to možemo!

      Svi možemo biti sretni ako to samo i poželimo! Promjena treba krenuti u nama. Odluka je na nama. U nama. Na koncu, kada bismo imali sve što poželimo u životu i bili na mjestima gdje želimo biti, radili šta želimo, šta bi to bilo? To je centralno pitanje našeg života. Pobrinimo se da sanjamo VELIKO i da ostvarimo veliko. Hrabri ljudi na kraju uvijek dobiju ono što žele. Profit nije smisao, smisao je život i svi njegovi resursi. Krenimo na put ka sreći…

Iz knjige: ”Balans života”

Autor: Alma Mahmutović

Za Akos.ba priredila: Medina Kanlić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button