Islamske temeU Fokusu

Savremeni čovjek posjeduje materiju, a nema slobodu, ima mišiće, ali nema morala

Ako si zabrinut, ako si pritisnut bolesnim strahom od iracionalno lošeg osjećaja, pronađi svoju vjeru, a kad pronađeš istinsku vjeru, kad pronađeš Pravi put, pronaći ćeš sebe.

Piše: dr. Mustafa Mahmud  / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Tajna brige, nemira, straha i anksioznosti je u tome što živimo bez vjere, bez istinskog ubjeđenja, u tome što je naša religioznost svedena na puku formu. To su riječi koje se izgovaraju jezicima u određenim prilikama i molitve obavljene rutinski, mehanički i po običaju.

Briga, nesigurnost ili anksioznost je prava duhovna bolest, a njezin uzrok je nedostatak smisla života.

Naš naučni i materijalni napredak nije pratio duhovni napredak.

Mi smo pravi divovi u pogledu alata i mašina koje smo izumili, kao i auta, aviona, projektila i satelita koje smo napravili, ali smo i dalje pravi patuljci u našoj mudrosti i duhovnosti.

Posjedujemo materiju, ali nemamo slobodu.

Imamo mišiće, ali nemamo morala.

Imamo nauku, ali nemamo ljubav.

Naša civilizacija ima ozbiljan nedostatak i poremećaj u moralu i duhovnosti, a riječ ”duhovnost” uvijek ostaje nerazumljiva za anksiozne i brigom ispunjene osobe.

Savremeni čovjek pati i muči se, ali on pokušava da ukloni obične razloge za koje misli da su uzroci njegove bijede, ankisoznosti i depresije.

Anksioznost je globalna pošast izazvana nedostatkom morala. Naučni i materijalni napredak nije našao pokriće za duhovni napredak, pa se čovjek pretvorio u bezdušno stvorenje i njegova ličnost se deformisala.

Pojas za spašavanje je pojava duhovne stvarnosti koja ispunjava potrebe našeg superiornog naučnog uma i daje našim razvojnim moćima i sposobnostima dovoljno razumijevanja i razboritosti.

Traganje za vjerom, to je pravo rješenje!

Ako si zabrinut, ako si pritisnut bolesnim strahom od iracionalno lošeg osjećaja, pronađi svoju vjeru, a kad pronađeš istinsku vjeru, kad pronađeš Pravi put, pronaći ćeš sebe.

Povezani članci

Back to top button