Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Hiljade vjernika u Skoplju i Tirani klanjalo bajram-namaz

Hiljade vjernika u Skoplju i Tirani klanjalo bajram-namaz

Tokom centralne bajramske svečanosti u Skoplju učio se Kur'an, a upriličena je izvedva ilahija i kasida na jezicima zajednica koje žive u Makedoniji  Vjernici islamske vjeroispovijesti u Albaniji i Makedoniji, kao i muslimani u regiji, danas obilježavaju Ramazanski bajram. Nekoliko hiljada albanskih muslimana na najvećem bulevaru u Tirani klanjalo je bajram-namaz, dok je u Skoplju centralna bajramska svečanost održana u Mustafa-pašinoj džamiji, javlja Anadolu Agency (AA).
Tokom centralne bajramske svečanosti u Skoplju učio se Kur'an, a upriličena je izvedba ilahija i kasida na jezicima zajednica koje žive u Makedoniji.
Bajram-namaz u Skoplju je predvodio tetovski muftija Qani Nesimi, dok je bajramsku hutbu u ime Sulejmana Rexhepija, reisa Islamske zajednice u Makedoniji, održao učenik Isa-begove medrese u Skoplju Ajdan Jahja.
Širom Albanije također je klanjan bajram-namaz, a najveći broj vjernika i ove godine okupio se na bulevaru Deshmoret e Kombit. U molitvi su učestvovali poglavari Islamske vjerske zajednice Albanije, veliki broj albanskih zvaničnika i vjernika, a prisutan je bio i jedan od imama iz Mekke Shejh Salih Bin Talib, koji je održao kratko predavanje prisutnim vjernicima koje je pozvao na jedinstvo, istakavši kako je “islam vjera mira, a ne nasilja i terorizma”.
Hutbu u Tirani održao je tiranski muftija Ylli Gurra.

Vjernici su nakon bajram-namaza, po izlasku iz džamije, tradicionalno čestitali bajramski blagdan, nakon čega su se mnogi uputili mezarima kako bi proučili dovu za svoje umrle.

Ramazanski bajram traje tri dana tokom kojeg muslimanski posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. Posjete rodbini i prijateljima su obavezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimana.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top