Ekonomija

Goražde: U Milgoru želimo razviti organski mljekarski pokret u BiH

U danu kada je deblokiran izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BIH u Evropsku uniju, u Goraždu je nakon osam godina ponovo otvorena mljekara „Milgor“
Novi vlasnik mljekare kompanija „Gillani Internacional“, čiji su osnovači Leila Hrelja iz Goražda i Sayed Kamal, biznismen iz SAD-a, porijeklom iz Pakistana, uspjeli su pokrenuti mljekaru nakon osam godina. 


“Trenutno smo u fazi generalnog servisa mašina za preradu mlijeka, generalnog čišćenja i dezinfekcije te sitnih popravki i osposobljavanje prostora, s obzirom na to da je mljekara bila zatvorena od 2007. godine. Nakon ovih generalnih servisa slijedi testna proizvodnja mliječnih prerađevina, hemijske i mikrobiološke analize mlijeka i mliječnih proizvoda, dizajn ambalaže i općenito organizacija rada” izjavila je izvršna direktorica “Gillani Internacionala” Leila Hrelja za  Fenu. 

Navela je da su već u prethodnoj, ali i u ovoj godini potpisali sporazume o saradnji s mnogim distributerima na području Goražda, a trenutno pregovaraju i s distributerima za cijelu BiH, kao i za izvoz njihovih proizvoda u Evropsku uniju, Bliski istok i Sjedinjene Američke Države. 

“Kada spominjemo izvoz, posebno govorimo o gauda siru sa originalnim holandskim receptom. Inače, mi smo jedina mljekara u BiH koja će proizvoditi gauda sir “ navela je Hrelja.

Ponovnom pokretanju proizvodnje u ovoj mljekari najviše se raduju farmeri s ovog područja.

“Trenutno smo u fazi pregovaranja s farmerima iz cijelog regiona (Gorazde, Foča, Rogatica, Čajnice, Rudo, Srebrenica), a osim toga planiramo uspostaviti i vlastitu farmu sa 100 muznih krava” istakla je Hrelja. 

Po njenim riječima, proizvodi koji bi se uskoro mogli naći na tržištu sa znakom Milgora su svježe pasterizovano mlijeko, jogurt, svježi sir, gauda sir, pavlaka i surutka. Planiraju i da uvedu nove linije proizvoda, poput voćnog jogurta, dimljene gaude i sl.. 

“Trenutno popunjavamo upražnjena radna mjesta u mljekari Milgor i ona bi trebala započeti s 12 do 15 radnika, a cilj nam je u skorijoj budućnosti proširiti kapacitete proizvodnje i uduplati broj radnika. Interesantno je da smo već postali multinacionalna mljekara, tj. među radnicima su zastupljeni predstavnici sva tri konstitutivna naroda. Interesantno za firmu “Gillani International” d.o.o. Goražde, koja je vlasnik mljekare Milgor, jeste da su u toj kompaniji zaposlena četiri radnika i to četiri žene” dodala je Hrelja. 

Milgorova misija, kako je kazala, jeste da radi za porodice, zajednice farmera i okruženje.

“S obzirom na to da je naš moto “Iz prirode na Vaš stol”, naša vizija je da našim konzumentima dostavimo ono najbolje iz prirode. Želimo razviti organski mljekarski pokret u BiH, sarađujući s porodičnim farmama i pomažući im da prođu proces organske certifikacije” kazala je Hrelja za Fenu.

Pročitajte i opširniju reportažu o uspjehu mljekare Milgor na portalu Al Jazeere:

Goraždanska mljekara Milgor ponovo otvorena

Povezani članci