KulinarstvoZdravlje

Saznajte sve o kefiru, čudesnom napitku koji liječi

Ljekovita tibetanska gljiva

O tom jedinstvenom prirodnom antibiotiku, koji pozitivno utiče na mnoge zdravstvene tegobe, razgovarali smo s Anitom Šupe, nutricionistkinjom školovanom u Švedskoj, autoricom popularnih knjiga „Istine i laži o hrani” i „Prva hrvatska LCHF kuharica”. Pionirka je Paleo – LCHF modela prehrane u Hrvatskoj.

U čemu je „tajna” tibetanske gljive i njezina utjecaja na ljudsko zdravlje?

Tibetanska gljiva zapravo je pogrešan naziv. Riječ je o kefirnoj kulturi ili kefirnim zrncima, s pomoću kojih se priprema kefir – fermentirani mliječni napitak kiselkasto-osvježavajućeg okusa. Kefirna kultura ili kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu karfiol, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida, te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasac, koji se hrane i razmnožavaju u mlijeku.

Ljekovitost kefira više nije tajna. Danas znamo da zdravlje ili bolest počinju u crijevima, a svakodnevnom konzumacijom kefira izgrađujemo i održavamo zdravu crijevnu floru. U našem probavnom sistemu živi jedna cijela kolonija mikroorganizama; u prosjeku 1,5 – 2 kg bakterija s kojima živimo u simbiotskoj vezi. Ima ih 10 puta više nego što ima stanica u našem tijelu, i to više od 400 različitih vrsta. Ovaj mikrosvijet nije tek neka kaotična masa, već dobro organizirano društvo u kojem svaka vrsta ima svoju ulogu, gdje neke vrste dominiraju i kontroliraju druge.

Ove „domaće” bakterije sačinjavaju više od dvije trećine našeg imuniteta i obavljaju tako važne funkcije u tijelu, da vjerojatno ne bismo preživjeli kad bi nam crijeva bila sterilna. Osim što fizički štite, korisne bakterije, tj. zdrava crijevna flora ima i mnoge druge važne uloge:

Proizvodi niz supstanci koje djeluju antibiotski, antiviralno i antifugalno.

Aktivira imunološki sistem protiv „napadača”.

Neutralizira toksine iz hrane i toksine koje proizvode mikroorganizmi.

Neutralizira teške metale, deaktivira kancerogene supstance.

Sudjeluje u probavi hrane i apsorpciji hranjivih tvari.

Održava zdravlje stanica crijevne stijenke-crijevnog epitela.

Kome se preporučuje, kod kojih bolesti i tegoba pomaže tibetanska gljiva?

Kefiru se pripisuju mnogi pozitivni učinci kod velikog broja bolesti i bolesnih stanja. Između ostalog smatra se da djeluje kao najjače sredstvo protiv alergija i intolerancije na hranu, djeluje kao prirodni antibiotik, smanjuje inflamatorne (upalne) bolesti kao što su reuma i artritis, jača imunološki sistem i ubrzava zacjeljivanje tijela, poboljšava probavu i pravilno iskorištavanje nutrijenata iz hrane.

Dokazano je da liječi gljivična oboljenja, pomaže u zaustavljanju rasta malignih stanica, normalizira metabolizam i time potpomaže gubljenje prekomjerne tjelesne težine, zatim pomaže kod nesanice i depresije; pomaže kod bronhitisa i astme te  kod psorijaze i ekcema.

Gdje se može nabaviti tibetanska gljivu, po kojoj cijeni? Kako je čuvati?

Kefirna zrnca brzo se razmnožavaju pa ih možete dobiti od nekoga ko ih ima, ko izrađuje kefir kod kuće, raspitajte se u krugu poznanika i na internetu. Mogu se poslati poštom, tako da se mala količina zrnaca s malo mlijeka dobro spakuje u par vrećica za zamrzavanje i pošalje u koverti (primjerice, onoj s jastučićima).

Kako pripremiti kefir od tibetanske gljive?

Količina oko jedne velike kašike zrnaca je dovoljno za 0,5 l mlijeka. Zrnca prelijte mlijekom i ostavite u poklopljenoj staklenoj tegli 24 sata, na sobnoj temperaturi. Kad se mlijeko zgusne, kefir je gotov.

Procijedite ga kroz malo krupnije cjedilo tako da cjedilo stavite u jednu zdjelu pa izlijete kefir zajedno sa zrncima i miješate kašikom dok se procijedi (budući da je gusto, da lakše prođe). Zrnca vratite u teglu, dodajte novo mlijeko, a procijeđeni kefir stavite u staklenu teglu i spremite u frižider. Ne ispirite zrnca vodom jer će ih to oslabiti. Kad se zrnca razmnože toliko da ih je previše za količinu koju trebate svaki dan, odvojite višak zrnaca, dio zamrznite tako da ih imate u rezervi, a ostalo podijelite.

Možda ste negdje pročitali da se ne smiju upotrebljavati metalne kašike  i cjedila za cijediti kefir. No, zaista nije važno koje kašike i cjedila koristite dok cijedite kefir, mogu biti metalne, plastične, drvene. Zrncima to ništa ne smeta. Ali važno je da kefir čuvate samo u staklenim ili keramičkim posudama. Nemojte nikad čuvati kisele stvari u plastičnim i metalnim posudama jer kiselina rastvara kemikalije iz plastike i metala koje onda ulaze u hranu, pa i u vas.

Kako se uzima kefir, koliko dugo, koliko puta dnevno ili sedmično?

Možda ste pročitali da se kefir uzima 20 dana pa se onda mora napraviti pauza 10 dana. To nema nikakve veze, kefir je prirodni probiotički napitak, fermentirano (ukiseljeno) mlijeko, dakle hrana, i možete ga upotrebljavati kako god i koliko god hoćete, tj. koliko vam prija. U terapijske svrhe za poboljšanje zdravlja može se uzimati i litra kefira dnevno. Za početak je dobro krenuti s manjom dozom, primjerice, 1 dl dnevno, zatim postupno povećavati količinu. Naime, kefir radikalno mijenja sastav crijevne flore – korisne bakterije uništavaju patogene i zauzimaju njihovo mjesto, pa to kod nekih osoba može uzrokovati prolazne probavne smetnje.

Osobe alergične ili osjetljive na mliječni protein kazein  ne smiju piti kefir od tibetanske gljive ali mogu praviti kefir od kokosovog mlijeka.

Foto:  ©muro – fotolia

zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button