Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Savjet za treći dan zu-l-hidždžeta: Uživajte u životu!

Savjet za treći dan zu-l-hidždžeta: Uživajte u životu!

Razmišljajući o tome šta da vam, dragi moji čitaoci, napišem za danas, i koji bih savjet uputila prvo sebi pa vama, odlučila sam da vas umjesto savjeta nešto zamolim: nemojte se opterećavati!

Živimo u vremenu tehnologije, vremenu u kojem za manje od sekunde možemo poslati poruku prijatelju u Americi gdje se nalazimo, šta radimo, te samo jednim klikom saznati u koliko nam počinje emisija koju gledamo. Sve se kreće tako brzo da u par sekundi uradimo ono što je ljudima nekada trebao mjesec i slično.

Međutim, ovo vrijeme nosi između ostalih i jednu mahanu; koliko god nam je komunikacija sa ljudima ubrzana, nažalost smo ubrzali i komunikaciju sa Allahom. U mnogim slučajevima nam se desi da poslije obavljenih poziva i urađenog posla klanjamo samo farzove namaza, klanje kurbana nam se svede samo na uplaćivanje novca za tu svrhu, a u postu jedva čekamo samo da iftar dočekamo.

U vrtlogu različitih zahtjeva dunjaluka u kojem želimo da se ostvarimo zaboravimo da uživamo u mnogim ibadetima!

Kada imamo auto, nemamo vremena da razmišljamo kolika je blagodat sama činjenica da ga imamo, nego razmišljamo koliko smo samo siromašni pa ne možemo kupiti auto koje je vrijednije od njega. Dok obavljamo namaz, jedva čekamo da predamo selam kako bismo obavili sljedeći telefonski poziv, ubacili haljine u mašinu ili oprali suđe.

Ibadet postane samo skidanje dužnosti sa sebe, a ono što nismo i što nemamo postane naš glavni životni fokus.

Zbog toga vas savjetujem da sutra uživate u životu. Provedite svaki trenutak sutrašnjeg dana u zahvalnosti Allahu što vas je ponovo oživio i poklonio vam priliku da napredujete. Uživajte u stančiću ili kućici u kojoj živite i sjetite se u kolikoj ste blagodati što uopće imate krov nad glavom. Za onaj namaz koji ćete, ako Bog da, jednog dana dočekati da klanjate pred Kabom se spremajte već sutra, zamišljajući da ste već tu, i da vas samo sljedeća dova razdvaja od Džennetu-l-firdevsa.

Ako se odlučite da postite, onda uživajte što imate priliku da osjetite i da se poistovijetite sa onima koji gladuju zato što moraju, a dok budete uplaćivali novac za kurban, sjetite se da kakvu god žrtvu da uložite na Allahovom putu, vratit će vam se, i to sa dodatnim bereketom.

Danas uživajte u svakom ibadetu i svakom trenutku svog života, jer je danas posljednji put da ćete u ovoj godini doživjeti treći dan zu-l-hidždžeta!

Za Tesnim.ba: Amina Mujela

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top