Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Dvadeseta godišnjica IZ Bošnjaka u Norveškoj

Dvadeseta godišnjica IZ Bošnjaka u Norveškoj

 Jučer je (25.10.) u Sandefjordu u Norveškoj organizirano svečano otvorenje Bošnjačkog kulturnog centra a ujedno je na prigodan način obilježena i dvadeseta godišnjica uspješnog rada Islamske zajednice Bošnjaka u ovoj skandinavskoj zemlji. Svojim prisustvom ovaj događaj uveličala je i visoka delegacija Rijaseta IZ u BiH na čelu sa Reis-ul-ulemom, Huseinom ef. Kavazovićem i predsjednikom Sabora IZ u BiH, Hasanom Čengićem.

Također, u delegaciji su bili i Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ BiH, te Mensur ef. Pašalić, rukovodilac Odjela za dijasporu  kao i Mirnes Lemeš, stručni saradnik u pomenuto odjelu. Pred velikim brojem prisutnih imami su, pomognuti horom djevojčica iz džemata Drammen, izveli prigodan mevludski program nakon kojeg su uslijedila obraćanja zvanica.

Na kraju svečanosti uručene su i zahvalnice najzaslužnijim džematlijama a najveću nagradu IZ Bošnjaka u Norveškoj koja nosi ime Ferid ef. Talić, po vrijednom imamu koji je učestvovao u osnivanju zajednice a koji je preselio na ahiret 2013. godine, dobio je neumorni hadži Ismet Hodžić, iz Tønsberga, porijeklom iz Sanskog Mosta.

Prisutnima se obratio i Zekerijah ef. Jašarević, prvi glavni imam u zajednici kao i Senaid ef. Kobilica, aktuelni glavni imam. Obojica su u svojim obraćanjima podsjetili na historijski hod i izazove sa kojima se zajednica suočavala i još uvijek suočava u svom djelovanju.

Domaćin ove svečanosti bio je džematski odbor džemata Sandefjord na čelu sa imamom Edinom ef. Mezitom i predsjednikom Rufadom Delalovićem. Program je moderirao Mirsad Lupić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top