Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Dr. Nusreta Kepeš donirala 563 knjige Omladinskoj biblioteci i čitaoni „Mehmed-ef. Spahić“ iz B. Dubice

Dr. Nusreta Kepeš donirala 563 knjige Omladinskoj biblioteci i čitaoni „Mehmed-ef. Spahić“ iz B. Dubice

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Prof. dr. Nusreta Kepeš sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću je donirala 380 naslova, tj. ukupno 563 primjerka knjiga Omladinskoj biblioteci i čitaoni „Mehmed-ef. Spahić“ iz Bosanska Dubice. Ova plemenita gesta je još jedan pokazatelj razvijene svijesti uposlenika IPF-a iz Bihaća koji aktivno brinu za potrebe šire društvene sredine i rade na jačanju obrazovnih i kulturnih kapaciteta

„Omladinska bibioteka i čitaona iz Bosanske Dubice je jedan vrijedan projekat kojeg je potrebno podržati, pa i implementirati i u drugim sredinama. Vjerujem da će biblioteka biti poticaj mladim ljudima da bogate svoje znanje i da će ih motivirati na dalje usvajanje znanja, vještina i korisnih navika. To je bio motiv koji me je ponukao da pomognem njihov rad putem donacije literature. Samo obrazovan i odgojen pojedinac može biti od koristi ne samo sebi i svojoj porodici nego i cijeloj zajednici.“, istakla je prof. dr. Nusreta Kepeš.

Prema Zakonu o bibliotekarstvu RS-a, a nakon što se ispuni kvota od pet hiljada naslova, svaka biblioteka dobija budžetska sredstva za dalje funkcionisanje – za kupovinu novih knjiga, plaćanje uposlenih radnika i sl.  Imajući to na umu, Medžlis IZ Bos Dubica na čelu s glavnim imamom Safet-ef. Beganovićem je prije nekoliko godina otpočeo s realizacijom projekta otvaranja omladinske biblioteke u Bos. Dubici. Time se aktivno počelo rješavati pitanje nezaposlenosti povratnika, a ujedno doprinijelo razvoju nacionalne svijesti kod Bošnjaka.

Važnost Omladinske biblioteke i čitaone „Mehmed-ef. Spahić“ proizilazi iz činjenice da je opstanak našeg naroda dubičkog kraja uvjetovan nivoom opće kulture i poznavanja vlastitog jezika, kulture, vjere i historije. Otvaranjem biblioteke Bošnjaci su dobili ne samo mogućnost stjecanja novih saznanja, već i mjesto okupljanja i jačanja bratskih i međuljudskih odnosa.

„Našoj omladini je potrebno osvježenje i spas od izazova koji ih okružuju i ugrožavaju njihovu budućnost. Ovim projektom želimo poručiti svima ljudima ovog kraja da svoju budućnost mogu graditi tamo gdje su i rođeni.

U ime Medžlisa IZ Bosanska Dubica želim da se zahvalim cijenjenoj profesorici Nusreti Kepeš koja je prepoznala značaj naših aktivnosti i daljnjeg obrazovanja naše omladine. Svaka pomoć nam je dobrodošla i mnogo nam olakšava u ostvarenju našeg cilja. Potpomaganjem ovakvih akcija čuvamo i aktivno potpomažemo napredak i opstanak našeg naroda. Molimo Allaha, dž.š., da nagradi naljepšom nagradom prof. dr. Nusretu Kepeš i upiše njenu donaciju u trajno dobro.“, izjavio je glavni dubički imam mr. Safet-ef. Beganović.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top