Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Megaprojekti: Turska će do 2019. godine imati sisteme za navodnjavanje na više od milion hektara

Megaprojekti: Turska će do 2019. godine imati sisteme za navodnjavanje na više od milion hektara

Turska bilježi konstantan trend povećanja investicija u realizaciju velikog razvojnog projekta Jugoistočne Anadolije (GAP), koji obuhvata i navodnjavanje površine u pomenutoj regiji, a planirano je da do 2019. godine sistemi navodnjavanja budu aktivirani na površini od milion hektara, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Uprave GAP-a Sadrettin Karahocagil je za AA kazao da je GAP jedan od najvećih razvojnih projekata današnjice u svijetu, u okviru kojeg se grade brojne hidrocentrale, industrijske zone, jačanje obrazovnog i svih infrastrukturnih resursa u regiji.

Naglasivši da je navodnjavanje neplodnih površina i pretvaranje istih u plodna poljoprivredna zemljišta važan sastavni dio GAP-a, Karahocagil je kazao da je cilj da 2019. godine sistemi navodnjavanja budu aktivirani na površini od više od milion hektara i dodao da je to težak zadatak, ali itekako ostvariv s obzirom na trend povećanja investicija iz budžeta i napredovanja radova na terenu.

„Trenutno u Jugoistočnoj Anadoliji navodnjavamo blizu 440.000 hektara. Završili smo veći dio infrastrukturnih radova za navodnjavanje još milion hektara. Izgrađen je glavni kanal za navodnjavanje koji je dug 900 kilometara, a pored njega su postavljeni i sabirni bazeni i glavni rezervoari za napajanje poljoprivrednih polja. Trenutno se vodovodna mreža postavlja na površini od 170.000 hektara. Nadamo se da ćemo 2019. godine imati više od milion hektara navodnjavane površine“, kazao je Karahocagil.

Ističući kako je u proces navodnjavanja iz budžeta do sada utrošeno više od 1,25 milijardi turskih lira (403 miliona eura), Karahocagil je kazao da je najavljeno i povećanje ulaganja u tu oblast jer se pokazalo da takvi projekti mogu u kratkom roku znatno ubrzati razvoj svih drugih grana privrede i poboljšati standard života ljudi.

„Projekat navodnjavanja je svojevrsni nosilac razvoja. On unapređuje sve grane privrede, ali i donosi hidroenergente. Nije to samo dovođenje vode na polje, već stvaranje mogućnosti za povećanje proizvodnje svih prehrambenih i drugih sirovina. Sve to donosi nova radna mjesta, odnosno blagostanje u živote ljudi“, zaključio je Karahocagil.

GAP je sveobuhvatni program održivog ekonomskog i socijalnog razvoja sa kojim je Turska postala primjer u toj oblasti u svijetu. Riječ je o više desetina milijardi infrastrukturnih ulaganja koja za cilj imaju da regiju Jugoistočne Anadolije pretvore u prosperitetnu. Riječ je o devet turskih provincija Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Siirt, Sanliurfa, Mardin i Sirnak, koje leže u dolinama rijeka Eufrat i Tugris.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top