Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Uz podršku Agencije za halal: Omladinski iftar u Bos. Dubici okupio omladinu iz pet gradova

Uz podršku Agencije za halal: Omladinski iftar u Bos. Dubici okupio omladinu iz pet gradova

U nedjelju, 10. juna 2018. godine, je u haremu Gradske džamije u Bosanskoj Dubici organizovan omladinski iftar, kojem su pored omladine iz ovog grada, prisustvovali i mladići i djevojke iz Zagreba, Bosanske Kostajnice, Prijedora te Bosanske Gradiške – Orahove.

Svojim prisustvom iftar su uveličali banjalučki muftija dr. Osman Kozlić, Omer ef. Redžić, imam džemata Čaršija iz Prijedora, te predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, direktor dr. Damir Alilhodžić sa svojim saradnikom Nerminom Hadžićem. Sponzor iftara je bila Agencija za halal, u sklopu projekta podrške razvoju Mreže mladih, gdje tokom mjeseca ramazana potpomažu organizovanje omladinskih iftara i druženja u više gradova naše zemlje.

Bosanska Dubica je odabrana zbog brojnih projekata koje je MIZ B. Dubica na čelu sa glavnim imamom, mr. Safetom ef. Beganovićem, pokrenuo za polju rada sa omladinom. Izdvajamo projekte Omladinske biblioteke i čitaone Mehmed Spahić, gdje se omladina okuplja i uči u hajirli atmosferi; školska priredba ‘Muhammed, a.s., – najbolji učitelj’, koja se svake godine priređuje u OŠ Sveti Sava i jedina takve vrste u manjem entitetu; Dječiji kurban – projekat u kojem mektebska djeca sakupljaju novac u zajedničku kasu i tokom Kurban bajrama kupuju i podijele vlastiti kurban; Dan otvorenih vrata džamije, koji se održava svake godine pred nastupanje ramazana, a sa ciljem međureligijskog dijaloga i suživota sa sugrađanima druge nacionalnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve su to koraci koji imaju za cilj očuvanje nacionalnog i vjerskog identiteta među povratnicima, širenje ljubavi, sloge i tolerancije, te odgoj mladih na pravim vrijednostima i njihov razvoj u društveno korisne osobe. Zbog toga je još vrijednija i važnija podrška koja je pružena od Agencije za halal, koja je pokazala istančan sluh za potrebe povratničke populacije, a prevashodno mladih, i u tome ime im se zahvaljujemo.

Piše: Nedim Botić/Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top