Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Delegacija turske općine Büyükçekmece u posjeti Sarajevu: Želimo jačati veze sa općinama u BiH

Delegacija turske općine Büyükçekmece u posjeti Sarajevu: Želimo jačati veze sa općinama u BiH

Delegacija Büyükçekmece, turske općine na zapadnom dijelu Istanbula posjetila je Kanton Sarajevo gdje su im domaćini bili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri Čedomir Lukić, Mujo Fišo i Jasmin Halebić.

Kako je istakao predsjednik ove općine Dr Hasan Akgün, od oko 500.000 stanovnika koliko ona broji u zimskom periodu njih 50. 000 hiljada su porijeklom sa ovih prostora i njeguju  jezik i tradiciju svojih predaka. Dolaskom brojnih vlasnika vila i vikendica broj stanovnika se ovdje ljeti udvostruči, općina ima razvijenu tekstilnu, auto i elektro – industriju,bogatu kulturnu i umjetničku ponudu. Naglašavaju svoju želju da se jače povezuju sa gradovima Bosne i  Hercegovine:

“Nemoguće je da raskinemo naše historijske veze i želimo da i u budućnosti te veze budu snažne. Želimo da kroz bratimljenje sa općinama u Sarajevu i šire jačati i obogaćivati našu povezanost. Sa općinom Sanski Most to smo već učinili, i radujemo se svakoj našoj budućoj saradnji”, istakao je  načelnik Akgün. Ova općina je pomagala poplavljenim područjima BiH  i želi da pomogne i dalje tamo gdje je to najpotrebnije.

Kulturna saradnja sa općinom Büyükçekmece već postoji, ona će se i dalje proširivati, a kroz sajmove i međusobne kontakte otvorit će se veće mogućnosti prezentacije turističkih ponuda, ali i privredne saradnje, poručeno je sa današnjeg susreta.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top