Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Danas stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja na Kosovu

Danas stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja na Kosovu

Na Kosovu je danas stupio na snagu Zakon o zabrani kockanja, kojim će se svaka aktivnost vezana za kocku smatrati nezakonitom, a nadležne agencije imaju ovlasti djelovati po službenoj dužnosti, prenijela je prištinska Koha.

Porezna uprava Kosova već je ranije pokrenula opoziv svih dozvola za rad firmam koje su se bavile organiziranjem igara na sreću.

Porezna uprava je pozvala sve privredne subjekte i građane da poduzmu odgovarajuće radnje u skladu s pomenutim zakonom kako ne bi postale predmet institucija koje su odgovorne za njegovu provedbu.

Inicijativu o zabrani kockanja, odnosno izmjena i dopuna zakona kojima se onemogućava organiziranje igara na sreću, pokrenula je Skupština Kosova prije mjesec i po dana, na zahtjev Demokratskog saveza Kosova.

Povod za takvu incijativu bila su dva ubistva koja su se dogodila u martu ove godine u kockarnicama u Suvoj Reci i Lipljanu.

Prema stajalištu Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova, “niko od građana se nije obogatio od igara na sreću, jer one služe samo za pljačku naroda”.

Prijedlog njegove stranke podržale su sve zastupničke grupe u Skupštini Kosova, prenijele su agencije.

Agencija Tanjug ranije je javila da su zakonske izmjene inicirane pod pritiskom međunarodne zajednice, a zbog neprovedbe borbe protiv kriminala i korupcije, kao i slijeđenja primjera Albanije u kojoj su zatvorene kladionice i zabrenjeno kockanje.

biznisinfo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top