Islamske teme

Kako da vas teravije i drugi ibadeti ne umore i da vam ne dosade tokom ramazana?

Često primjetim jednu stvar tokom klanjanja teravija u ramazanu. Ako ste bili u džamiji u prvih ili zadnjih nekoliko dana Ramazana, primjetili ste da su većinom ispunjene. Međutim, u sredini mjeseca, džamije bi bile relativno prazne.

Isti je slučaj i sa većinom naših dobrih djela. Dolazak ovog blaženog mjeseca nas podstiče na uzbuđenje i revnost u našim srcima. Počinjemo sa visokim duhom i velikim ciljevima. Međutim, s vremenom, iskra se polahko gasi i naša nas lijenost nadjača. Nije potrebno da imamo taj ‘osjećaj’ cijelo vrijeme, ali uz neki dodatni napor možemo osigurati da ostanemo postojani i kontinuirani u našim dovama, namazima i dobrim djelima.

Kako možemo ostati postojani i ispuniti naše planove? Kako možemo izbjeći ovaj pad i ne izgubiti bilo koji trenutak tokom ovih plemenitih trideset dana?

1. Shvatite da se ovi dani nikada neće vratiti
Podsjetite se da je Ramazan prilika koja se pruža samo jednom godišnje. Mnogi od naših poznanika i bliskih ljudi su nas napustili prije ovog ramazana; ko zna da li ćemo i mi doživjeti i dočekati iduću godinu? U njemu je noć koja je bolja od hiljadu mjeseci. To bi vam trebalo biti dovoljno.

2. Da li su vaši ciljevi realni?
Početak Ramazana ne označava prestanak naših redovnih obaveza. Ponekad postavimo ciljeve koje je nemoguće postići uz ostale odgovornosti.
Moramo planirati u skladu sa našim kapacitetima i raspoloživim vremenom. Islam nikada nije isticao količinu; uvijek se radi o kvalitetu!

3. Osvježite se
Ništa nije moguće bez pomoći i smjernica od Allaha. Kada mislite da zabušavate, potražite utočište u dovi (molitvi). Uputite dovu za zaštitu od odugovlačenja i tražite utočište od šejtana. Obnovite svoju dušu čitajući ili slušajući inspirativne knjige.

4. Napravite dnevne i sedmične planove
Dobro isplanirajte ono šta želite napravili za ovaj mjesec. Na primjer, ako želite da pročitate Siru, odlučite se o broju stranica koje želite da čitate svaki dan. To će olakšati da komentarišete i procjenjujete vaš napredak. Svaki dan, prije spavanja, mentalno revidirajte ono šta ste uradili i šta treba da sutra postignete.

5. Pronađite prijatelja
Kada smo sami, skloni smo padu, a kada smo u društvu, svako jača druge. Lakše je obožavati i klanjati kada vidite da drugi oko vas isto to rade. Uključite svoju porodicu i prijatelje u vaše ramazanske aspiracije. To će vam pomoći da ostanete motivirani. Na primjer, ako ste planirali da pročitate objašnjenja nekih odabranih sura (poglavlja), učinite to zajedno sa članovima svoje porodice.

Izvor: iiph.blog
Autor: Zehra Anjum
Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button