DijasporaU Fokusu

BKC Frankfurt: Čari mubarek mjeseca

Svako društvo dočekuje i ispraća ramazan na svojstven način, uvjetovan uslovima u kojima postači žive. Zajedničko je opet svima i pored fizičkog napora posta, da su postači jaki, izdržljivi, optimistični i radosni, te da u najljepšem ozračju i zajedništvu provode dane ramazana.

Ramazan u Frankfurtu

BKC Frankfurt jedna je od najbolje organizovanih zajednica u Njemačkoj, te od osnivanja, ovaj džemat gradi pozitivnu tradiciju na raznim poljima svoga djelovanja. To potvrđuju i ovog mubarek mjeseca, kada su sve aktivnosti džemata podređene ramazanu.

Naime, snagom zajedništva, nastojeći osjetiti čari odabranog mjeseca, džematlije su napravile koncept akativnosti, koji zasigurno može poslužiti kao primjer svakoj od  muslimanskih zajednica.

Tako, u BKC-u Frankfurt njeguju praksu zajedničkih namaza, učenja mukabele, predaje se džematska, ženska, seniorska hatma i omladinska hatma, u čijoj realizaciji učestvuje 30 omladinaca učeći po jedan džuz, te obavaljanja teravih namaza. BKC Frankfurt ima i kreiranu inovativnu aplikaciju (BKC-Frankfurt e.V.), na kojoj su u ovom mjesecu dostupni i ramazanski moduli.

 

Osim spomenutog, velika pažnja se posvećuje i pripremi zajedničkih iftara. Džematlije iftare doživljavaju kao priliku za zbližavanje, kada se sve smiri, zamiriše i kada sve nekako uspori. Pripreme za zajedničke iftare počinju dva mjeseca prije samog ramazana, a u ogranizaciju je uključeno preko 60 osoba. Iz BKC-a Frankfrut poručuju da u pripremu i organzaciju ramazanskih aktivnosti uključuju značajan broj kako odraslih, tako i mladih džematlija, iz tri ključna razloga: zajednica je briga svih; parčanje zadataka znači olakšanje za sve, a ujedno rezultira boljim rezultatima; ramazan i ramazanske aktivnosti su idealna prilika za prikupljanje sevapa, stoga, namjera je da se džematlije učešćem u ovim aktivnostima i okoriste.

U ovoj priči, svako ima konkretan zadatak, kojemu je u punini posvećen. Otvorenih duša, uređuje se dvorište, prostorije, kreiraju se iftarski meniji, pozivaju se gosti, ali također momenti druženja budu zabilježeni fotografijama od strane aktivista džemata. Neizostavno je spomenuti da se domaćini pobrinu da se višak hrane ne baci, nego da bude upućen onima kojima je to potrebno. U ovoj primjernoj priči, posebna je namjera džematlija o buđenju svijesti za zaštitu okoline, pa tako, na incijativu omladinke kreiran je projekat „BKC-Umweltecke“, upotreba posuđa tokom druženja, koje se nakon korištenja pere i vraća na raspolaganje za ponovnu upotrebu. Organizuju se i iftari za komšije, a kroz zajedničko iftarenje, cilj je da gosti bolje upoznaju svoje domaćine i vjeru.

Vrijedne džematlije učine sve da iftari ostanu u lijepom sjećanju svim posjetiocima, među kojima se nerijetko nađu i zvaničnici gradskih ustanova, političkog života, kulture, profesori i studenti, čime BKC Frankfurt šalje poruku dobrodošlice ali i otvorenosti prema društvu.

Prvi zajednički iftar, druženje, upoznavanje i muhabet, u ovom džematu održan je 10. maja, čime je otvoren niz predstojećih ugodnih druženja. Ove aktivnosti su ponos i odraz velikog  psiho-fizičkog napora kojeg džematlije iz ljubavi čine i pokazuju nam da ramazan u BKC-u Frankfurtu itekako ima svoje čari.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Povezani članci

Back to top button