Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Članovi AKOS-a na seminaru “Strateško planiranje za organizacije inspirirane vrijednostima islama”.

Članovi AKOS-a na seminaru “Strateško planiranje za organizacije inspirirane vrijednostima islama”.

U subotu i nedjelju, 30-31. maja 2015. godine, u organizaciji Centra za napredne studije, CEI “Nahla” i CLPU-a (Centra za lično i profesionalno usavršavanje) u Sarajevu je održana radionica pod nazivom “Strateško planiranje za organizacije inspirirane vrijednostima islama”.

Radionicu je vodio istaknuti stručnjak u oblasti strateškog planiranja sa Univerziteta Nevada (SAD) prof. Rafik Issa Beekun.

Piše: Nedim Botić

Dr. Beekun je profesor menadžmenta i strategije na Univerzitetu u Nevadi. Specijalizirao se u oblastima strateškog menadžmenta, poslovne etike, liderstva, te veza između duhovnosti i menadžmenta. Autor je brojnih naučnih radova iz oblasti primijenjene psihologije, menadžmenta i poslovne etike, te nekoliko knjiga kao što su Leadership: An Islamic PerspectiveIslamic Business Ethics i Strategic Planning and Implementation for Islamic Organizations.

Radionica je namijenjena osobama koje žele razviti jasnu strategiju svoje organizacije i pravac kojim će ići. Dvodnevni program obuhvatio je teme poput SWOT-analize, vizije, misije, definiranja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, strategija, operativnog planiranja, rukovođenja, implementacije strategija, te izgradnju i razvoj profilirane organizacije. Program je, pored teoretske osnove, obilovao primjerima i zadacima koje su polaznici uspješno savladali, te su im po završetku uručeni certifikati. Radionici je prisustvovalo 40-tak članova različitih organizacija sa područja Bosne i Hercegovine, ali i nekolicina osoba koje u skorije vrijeme imaju u planu aktivirati se u nevladinom sektoru.

Mr. sci. Sehija Dedović, direktorica Centra za edukaciju i istraživanje Nahla, je za portal Preporoda istakla da je organizatore seminara posebno obradovalo aktivno učešće polaznika, te visoki kvalitet edukativnog angažmana dr. Beekuna koji je polaznicima seminara prenio neophodna znanja o efektnim strategijama uspješnog planiranja.

„Naša namjera je da kroz fenomenalno radno i akademsko iskustvo dr. Beekuna povežemo ciljeve rada u NVO-sektoru s temljenim principima vjere. Htjeli smo da odradimo trening edukativnog karaktera s predstavnicima NVO s islamskim predznakom kako bi organizacije unaprijedile svoje organizacijske vještine, da unaprijede proces planiranja od strateškog do operativnog, i samim tim da s što manje resursa obave najveće rezultate. To su i najveći nedostaci naših civilnih organizacija, dosta smo kasnili s procesom obuka koje su se u proteklom periodu intenzivno obavljale, i to se naravno odražava na rezultate rada.

Korisnici su radili na izradi plana jedne aktivne NVO uzete kao ‘case-study’, uključujući SWOT-analizu, definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, implementaciju strategije, te izgradnju i razvijanje profilirane organizacije. Pošto je među polaznicima bilo volontera i društveno aktivnih mladih ljudi, mi bismo htjeli da ovo polaznicima bude motiv za uključenje u neke već aktivne organizacije ili iznalaženje novih ideja i projekata.

Procesi strateškog planiranja i mehanizmi planiranja i organiziranja su utemeljeni u našoj vjeri, i kad spojimo te stvari, savremena dostignuća i islam, vidjet ćemo da mi već imamo te inpute i da ih je potrebno samo pretočiti u praktično djelovanje, tj. output. Ova suradnja s dr. Beekunom ja bila veoma uspješna, i svakako ćemo pokušati iskoristiti buduće dolaske uvaženog gosta za buduće seminare.“, istakla je mr. Sehija Dedović.

Mr. sci. Senad Ćeman, direktor CLPU-a, je za portal Preporoda izjavio da je dolazak dr. Beekuna pokazatelj uspješnog zajedničkog djelovanja CLPU-a, CNS-a te Nahle, te se nada da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

„U saradnji sa Centrom za napredne studije ovaj seminar smo odavno planirali. Za ovu priliku je CNS u saradnji sa Izdavačkim centrom Rijaseta IZ u BIH štampao dvije knjige trenera na seminaru, Rafik Issa Beekuna, a to su „Strateško planiranje i implementacija u islamskim organizacijama“ i „Islamska poslovna etika“. Ovu temu smatramo izuzetno važnom za rad i organizaciju aktivnosti. Drago nam je da je trener dr. Beekun jedan od veterana islamskih organizacija, koji je u dva dana nesebično prenio vlastito američko iskustvo u radu islamskih organizacija u nevladinom sektoru.

Raduje nas da su učesnici seminara bili uposlenici ministarstava, nevladinih organizacija i studenti zainteresirani za društveni aktivizam. Drago nam je da smo u prilici ponuditi kvalitetne programe obuke na engleskom jeziku i bez prevođenja. Sve su to pomaci, mali ali značajni u kreiranju okruženja i svijesti o novim mogućnostima djelovanja u zajednici. Zadovoljstvo nam je da se i Nahla uključila u ovaj seminar. Na taj način i praktično pokazujemo snagu zajedništva. Lakše je realizirati ovakve sadržaje, polaznici seminara se međusobno upoznaju, treneri dolaze u BiH i na taj način stičemo prijatelje i otvaramo nove mogućnosti rada. Vjerovali smo da vrijedi organizirati ovakav seminar i drago nam je da je seminar ispunio očekivanja. Posebna zahvalnost pripada dr. Ahmetu Alibašiću bez čijeg truda ovaj seminar sigurno ne bi bio održan“, naglasio je mr. Ćeman.

Jedan od učesnika na seminaru je bio Sanadin Voloder, urednik portala Akos.ba i član AKOS-a. U izjavi za naš portal je ukazao na važnost ovakvih radionica koje doprinose usvajanju neophodnih vještina planiranja koje su nažalost deficitarne u radu nevladinog sektora.

“Za početak želim da se zahvalim organizatorima ovog vrijednog seminara što su prepoznali potrebu AKOS-a za ovom vrstom edukacije i što su nam ukazali povjerenja da polaznici seminara praktično rade na našem strateškom planu. Posebno bih istakao kvalitetu trenera seminara koji ima ogromno svjetsko iskustvo, ali i izuzetno visoke pedagoške kvalitete za prenošenje svojih iskustava i znanja na učesnike seminara. Općenito planiranje, posebno strateško je sušta potreba pojedinaca, institucija, NVO sektora ali i cijele nam države Bosne i Hercegovine. Područje planiranja je upravo bolna tačka gotovo svih nevladinih organizacija. Nadamo se da će ovaj seminar biti prekretnica u razvoju AKOS-a u narednom periodu“, izjavio je Sanadin Voloder, jedan od učesnika seminara i urednik portala Akos.ba./preporod.com

Pored Sanadina Volodera na seminaru je učestvovao i Esed Ivojević, podredsjednik AKOS-a. kao i više članova Udruženja Svitanje.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top