U Fokusu

Da li više pažnje posvjećujete svom supružniku i djeci ili mobitelu

Savremeno doba treće industrijske revolucije u oblasti informatičkih tehnologija i razvoja brzine razmjene informacija nosi sa sobom izazove koji utiču na naš privatni, porodični i poslovni život.

Danas ima više mobilnih telefona nego stanovništva a kada se tome doda još i broj tableta, prenosnih računara i kompjutera, dolazimo do zaključka da je tehnologija sveprisutna u našoj svakodnevnici.

Koliko god nam savremene tehnologije olakšavaju komunikaciju i na izvjestan način i život u cjelini, toliko sa sobom nose i negativne efekte kojih često nismo ni svjesni. Istraživanja pokazuju da korištenje mobitela samo 15 minuta dnevno za pozive šteti zdravlju i povećava rizik oboljenja od raka. Držanje mobitela blizu tijela općenito je štetno za zdravlje zbog velike količine zračenja. Zato je spavanje blizu mobitela izuzetno opasno i štetno. Skoro da nam je život bez njih postao nezamisliv. Svjetlo sa mobitela negativno utiče na san ako se koristi neposredno prije spavanja.

S obzirom da na uticaj tehnologije na nas, taj uticaj se širi i na ljude oko nas, u kući, na poslu, na ulici. Sve više obraćamo pažnju na sadržaje na pametnim telefonima a sve manje na realnost i ljude oko sebe. Posebno su tu na “udaru” naši najbliži tj. supružnik, djeca i roditelji, iako bi baš sa njima trebali imati zdravu komunikaciju i pažnju. Porodica je ta kojoj trebamo posvećivati najviše pažnje, ljubavi i podrške. A opet u porodici je vrlo važna komunikacija i pažnja supružnika jednog prema drugome. Slobodne dane i sate trebamo što više provoditi sa svojom porodicom i koristiti to vrijeme za jačanje međusobne ljubavi i veza.

Izazov savremenog doba je da je porodica na okupu i da svi učestvuju u zdravim aktivnostima kojima se porodica unapređuje i razvijaju porodični odnosi. Tehnologija uzima sve više maha pa skoro većina porodica ima problem kako ispravno koristiti mobilne uređaje i internet a da to ne izazove ovisnost, traćenje vremena na besmislice i narušavanje odnosa između supružnika, roditelja i djece.

Djeca, pa čak i ona koja nemaju više od dvije godine, znaju koristiti pametne telefone i naći crtiće na Youtube-u a kad im se to pokuša uskratiti, vrište od plača. To ukazuje na mogućnosti nastanka ozbiljnih problema u budućem razvoju takve djece. Opet, s druge strane, roditelji svojim primjerom trebaju pokazati svojoj djeci kako koristiti savremene tehnologije. Kada otac i majka sjede u kući i slobodno vrijeme provode na pametnim telefonima a djecu “posade” pred televizor, laptop, mobitel ili tablet, jasno je da je situacija kritična i da su se tu ozbiljno narušili odnosi u porodici.

Roditelji moraju voditi računa o tome koliko i kada koriste uređaje kako ne bi bili loš primjer svojoj djeci.

Nekoliko praktičnih savjeta za porodice o ograničenom korištenju mobitela i interneta:

  • jedan dan u sedmici proglasite “danom bez mobitela, ostalih uređaja i interneta”;
  • iskoristite sunčan dan za odlazak na izlet u prirodu i provedite vrijeme sa svojim najmilijima;
  • odložite telefone na djeci nedostupno mjesto najmanje 2 sata prije spavanja;
  • vrijeme za doručak, ručak i večeru tokom slobodnih dana neka bude samo za međusobno zbližavanje a ne i pregledanje društvenih mreža;
  • isključite mobitele i internet barem dva sata sedmično kada ćete sa supružnikom i djecom igrati se nekih korisnih društvenih igara;
  • imajte svoje vrijeme za odmor, bez praćenja dnevnih vijesti i neogračenog listanja statusa na društvenim mrežama;
  • iskoristite svoje slobodno vrijeme za porodicu jer ćete se možda nekad kajati zbog protraćenog vremena na mobitelima i mrežama.

Akos.ba

Povezani članci