Naše aktivnostiU Fokusu

Održana Skupština AKOS-a, za predsjednika imenovan prof. dr. Zuhdija Adilović

Izabrani i sastavi Upravnog odbora i Suda časti.

Jučer je u Sarajevu održana redovna izborna Skupština Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS.

Na dnevnom redu su razmatrani izvještaji o radu predsjednika AKOS-a, sa finansijskim izvještajem i izvještajem o projektima AKOS-a te izvještaj predsjednika Upravnog odbora o radu.
Nakon usvojenih izvještaja, održani su izbori za organe AKOS-a: predsjednika Asocijacije, članove Upravnog odbora i članove Suda časti.

Skupština je jednoglasno izabrala novog predsjednika AKOS-a a to je prof. dr. Zuhdija Adilović, redovan profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

U nastupnom govoru, predsjednik Adilović se zahvalio članovima AKOS-a na povjerenju te je naglasio važnost zajedničkog rada i truda na putu promocije univerzalnih vrijednosti.  Podsjetio je prisutne da promocija dobra nema alternativu i da svi moramo biti svjesni globalnih okolnosti kako bismo bili na ispravnom putu i trudili se za bolje sutra.

Skupštini su prisustvovali članovi AKOS-a iz Sarajeva, Zenice, Živinica i Bihaća.

Redovnom Skupštinom je obilježen jubilej – 20 godina od osnivanja AKOS-a. 2003. godine AKOS je upisan u Registar udruženja pri Federalnom ministarstvu pravde.

AKOS nastavlja svoju misiju “Zajedničkim radom na temeljima univerzalnih vrijednosti, odgojimo generaciju budućnosti”.

Biografija novog predsjednika AKOS-a

Profesor Zuhdija Adilović je rođen 1962. godine u Travniku. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1981. godine. Na Fakultetu islamskih znanosti, Islamski univerzitet Imam Muhammed bin Saud, Riyad, Saudijska Arabija diplomirao je 1988. godine. Na istom fakultetu je magistrirao 1992. godine na temu: Hasan Kafija Pruščak i njegovo djelo Svjetlo istinske spoznaje o temeljima vjere a potom i doktorirao 1998. na temu: Najznačajniji akaidski pravci među muslimanima BiH od početka islama do danas – prikaz i valorizacija.

Ima titulu Doktora nauka u oblasti akaida – islamskog vjerovanja.

Objavio je četiri autorska djela te je učestvovao u prevodu šest djela sa arapskog na bosanski jezik.  Napisao je recenzije za 20 objavljenih knjiga. Autor je više od 20 naučnih radova i članaka.

Redovan je profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Akos.ba

Povezani članci