Moja putovanja

Sarajevo: Turisti iz cijelog svijeta uživaju u bogatoj historiji i ukusnoj hrani

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani.

Kako su kazali turisti s kojim je razgovarala ekipa AA, uživaju u šetnji i obilasku poznatih historijskih lokacija u Sarajevu, ali i u ukusnoj hrani i ispijanju poznate bosanske kafe.

Eric iz Kine u subotu je stigao u Sarajevo, a prije toga je posjetio i Mostar.

– Ovo je zaista grad s mnogo historije. Samo uzduž jedne ulice nalaze se mnoge historijske zgrade i poznati most Latinska ćuprija gdje je počeo Prvi svjetski rat. Baš sam razmišljao o tome, jer smo to učili i na času historije. Podsjetilo me na ta davna dešavanja – kazao je.

Još nije probao poznatu bosansku kuhinju, ali napominje da s nestrpljenjem čeka da proba ćevape, bosanskohercegovački nacionalni specijalitet s roštilja o kojem je, kako kaže, čitao na internetu prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Hend Maruan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) došla je u Bosnu i Hercegovinu zajedno s porodicom.

– Ovdje mi je baš lijepo. Sviđa mi se mnogo ovdje, posebno ovi golubovi. Sviđa mi se i stari dio grada, ali i centar. Baš volim ovo mjesto, predivno je. Svidjelo mi se i u Mostaru – kazala je ova djevojčica, dodajući da joj se više sviđa u Bosni i Hercegovini njego u njenoj domovini.

– Ovdje mi se sve sviđa – rekla je ona.

Njena sestra Amine kazala je da su u Bosni i Hercegovini obišli mnoga divna mjesta.

– Sviđa mi se ovdje i vrijeme. Mnogo je drugačije nego u mojoj zemlji, a postoje i mnoga mjesta koja se mogu posjetiti. Drugačije je vrijeme, negdje je hladnije, negdje toplije. Zaista mi se sviđa. Volim ovdje dolaziti na odmor – istakla je ova djevojčica.

Adem Ahmedi iz Sjeverne Makedonije, koji trenutno živi u Italiji, s porodicom je posjetio Sarajevo gdje se, kako je kazao, osjeća predivno.

– Sarajevo je lijep grad. Danas nam je ovdje prvi dan. Lijepo mjesto, dobri ljudi – kazao je Ahmedi. 

Dodao je da se tokom posjeta Bosni i Hercegovini moraju probati poznati specijaliteti.

– Burek smo probali, ali i ćevape ćemo, to su balkanski specijaliteti – rekao je ovaj turista, dodajući kako ljude u Bosnu i Hercegovinu posebno privlači njena bogata historija.

Kanton Sarajevo ove godine bilježi 35 posto više dolazaka i oko 25 posto više noćenja u odnosu na isti period lani.

Prema riječima Adise Kušundžije, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS), ovo je rekordna godina kada je riječ o turistima i prešla je do sada rekordnu 2019.

Navela je da je i ta statistička slika promijenjena u odnosu na period pandemije koronavirusa kada su dominirali domaći turisti.

– Najviše gostiju imamo iz Turske, zatim su tu Slovenija, Srbija, Crna Gora, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati… Ponovo su nam se vratili i gosti iz Kine, među ovih top deset. Statistička slika je mnogo bolja nego proteklih godina, prešli smo onu rekordnu 2019. i možemo reći da je ova godina bolja u odnosu na sve ranije – rekla je Kušundžija.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo, kao i proteklih godina, radi na pripremi sadržaja koji će dočekati sve one turiste koji će doći u Kanton Sarajevo.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button