Ostale aktivnostiU Fokusu

Predsjednik AKOS-a učestvuje na konferenciji Svjetske unije muslimanskih učenjaka u Kataru

Predsjednik AKOS-a prof. dr. Zuhdija Adilović učestvuje u šestodnevnoj konferenciji Svjetske unije muslimanskih učenjaka u Dohi, Katar.

Pored profesora Adilovića, iz Bosne i Hercegovine gosti konferencije su i: prof. dr. Šefik Kurdić, prof. dr. Nezir Halilović, hfz. prof. dr. Safvet Halilović, prof. dr. Sulejman Topoljak, prof. dr. Mensur Valjevac i mr. Salih Čolaković.

Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) osnovana je 2004. godine sa glavnim ciljem da okupi islamske učenjake iz cijelog svijeta kako bi diskutirali i iznosili zajednički stav o pitan­jima koja se tiču današnjih muslimana. Značaj osnivanja jedne ovakve asocijacije je iznimno velik budući da na sceni imamo različita tumačenja islama i velike zloupotrebe tih tumačenja. Unija poziva u cjelovit islam koji obuhvata: vjerovanje i zakon, ibadet Uzvišenom Allahu i ophođenje s ljudima, etiku i etičke vrijednosti, kulturu i civilizaciju, zajednicu i državu, a sve to u svjetlu principa iznesenih Povelji o osnivanju. Stavovi Unije bi trebali biti neka vrsta službenog tumačenja islama, čime se sužavaju mogućnosti sektaških umačenja, te njihova zloupotreba.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button