Dijaspora

Bosanski kulturni centar iz Frankfurta uspješan primjer integracije

Nakon dobijanja priznanja za integraciju u gradu Frankfurtu 2019. godine, te kupovine novih prostorija ove godine u septembru sa predviđenom investicijom od ukupno 1,5 miliona eura iz koje nastaje najmlađi vakuf IZ BiH u Njemačkoj i značajni Centar, koji će imati svrhu da okuplja velik broj vjernika.

Zanimljivo je i veliko instuitucijsko interesovanje od zvaničnika regije njemačke pokrajine Hessen kao i političkih partija koje žele da BKC-u Frankfurt predstave svoj politički plan i kroz razgovor.

Ovaj put je u posjeti BKC-u boravio prvi čovjek, (predsjednik partije) SPD-a, Mike Josef u pratnji sa svojim osobnim referentom Kolja Müller. Mike Josef je pored funkcije šefa SPD-a partije ujedno i član u  gradskom parlamentu i glavni čovjek za urbanu izgradnju grada Frankfurta (Baudezernent).

Cilj posjete Mike Josefa je bio obilazak kupljenog objekta i upoznavanje sa daljinm planovima oko izgradnje vakufske imovine, kao i da vodi direktan razgovor sa članovima BKC-Frankfurta.

  • Zbog preventivnih mjera koje vladaju u vezi zaštite od koronavirusa, samo ograničen broj BKC-članova je mogao da učestvuje direktno u razgovoru sa ovim utjecajnim političarem u Frankfurtu, za kojeg se, već sad tvrdi, da ispred sebe ima blistavu i veliku političku karijeru.

Vodili smo razgovor na temu privredna situacija u gradu Frankfurtu, utjecaj korone na kompletno društvo, urbani razvoj grada Frankfurta, socijalne teme koje se svih nas dotiču, kao školstvo, dječiji vrtići, stambeni prostor, kirije za stanovanja…

Mike Josef je odgovorio na svako naše pitanje, upoznao je prisutune o projektima koje sprovodi, naveo veliki broj tema koje je sa svojom partijom uspio da poboljša kvalitet života, kao primjera radi zamrzavanje kirije za stanovanje kod ABG i Nassauische Heimstätte, smanjenje troškova za javni prijevoz, te 1 euro karta za seniore i učenike, kao i slobodan ulaz za djecu i omladinu u bazene i muzeje.

Mike Josef je dalje bio veoma impresioniran sa uspjesima BKC-članova, koji su uspješni privrednici, primjerni građani, dobro integrirani u sve životne tokove, bez tog da zaboravljaju svoje porijeklo i svoju kulturu, svoju vjeru i doprinose tako, za uspješan razvoj grada Frankfurta – ispričao nam je predsjednik BKC-a Frankfurt Said Cerić.  Mike Josef je ovom prilikom uputio i apel članovima BKC-Frankfurta da se i dalje maksimalno angažuju u političke procese i da jasno i glasno izkažu svoje potrebe i svoja očekivanja od zvaničnika grada Frankfurta i od političkih partija. Samo na taj način i sa aktivnim učešćem na izborima moguće je ostvarenje ciljeva, piše Ekspanzija.com.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button