Dijaspora

Sevdalinka u gradskim dvoranama Frankfurta

Bosanskohercegovačka sevdalinka izazvala oduševljenje na predstavljanju u okviru kongresa, koji je upriličilo opštinsko predstavništvo za strance (KAV) u Frankfurtu.

Naime, Kongres je imao za cilj povezivanje uspjeniš žena s migracionom pozadinom i njihovo još intenzivnije uključivanje u javna dešavanja, a učešće je uzelo oko 100 žena iz oblasti oblasti Rhein/Main.

Konkres se u ovoj formi prvi put organizuje, te na koji su pozvani gradski vijećnici, članovi savjetodavnih vijeća za strance i lokalnih savjetodavnih vijeća, političari, članovi univerziteta, naučnici, rukovodioci, samostalne privrednice i predstavnice udruženja.

Na kongresu su, između ostalih, učestvovale i gradonačelnica Frankfurta  Nargess Eskandari-Grünberg, predstojeća gradska vijećnica Hilime Arslaner, gradska vijećnica Kriti Kumar, te dvadesetdvogodišnja Hibba Kauser, vijećnica, koja je rođena u izbjeglištvu. Predsjednik stranačkog vijeća Jumas Medoff – ujedno inicijator i idejni kreator ovog projekta- otvorio je kongres, dok je podpredsjednica KAV-Frankfurta Adriana Maximino vodila kroz program.

Učešće u programu uzeo je Bošnjački kulturni centar (BKC) Frankfurt. Naime, ženski hor BKC-a „Behar“ ovom prilikom je promovirao i prisutne upoznao s bogatom i već 500 godina dugom tradicijom sevdalinke. Pored historijske, umjetničke i kulturne baštine koja je prisutnim okvirno predstavljena, „Behar“ je i izveo nekoliko sevdalinki.

Prisutni su po završetku nastupa bili oduševljeni ljepotom i vrijednošću što bosanskohercegovačke sevdalinke, otpjevane na bosanskom jeziku, te su upućene brojne čestitke. Shodno iskazanom interesovanju i u okviru slijedećih kulturnih dešavanja u Frankfurta, dogovorena su i naredna predstavljanja sevdalinke.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button