Kolumne i intervjui

Poziv studentima: Potrebna nam je regionala platforma

Predsjednik Vijeća studenata FIS-a u Novom Pazaru Bećirović Mujo govoreći o izazovima u regionu, sveopćoj neizvjesnosti, govorio je i o studentima kao i o mladima u regionu.

“Samo politička promjena mladih može mjenjati klimu u ovom dijelu Evrope. Naše društvo kontinuirano uništavaju pojave: nepotizma, kriminalizacije društva, “demokratska diktatura” i poltronizam mladih. Na Balkanu gotovo da ne postoji niti jedna struktura koja nije isprljana ovim šablonima. Smatram da isključivo ako kao mladi budemo organizovano uzeli učešće u političkim promjenama, možemo očekivati promjenu klime u ovom dijelu Evrope.

Narod na Balkanu oduvijek živi pod teškim oblikom tenzije. Panika se osjeća na svakom koraku. Strah od krize, od ratova, strah od promjena, uvode nas u zonu neizvjesnosti tolikog stepena da je se na Balkanu ukorjenila vizija o opstanku, a ne o življenju.

Čitavom regionu je potrebna nova platforma koja će pored: zelenih, desničara, ljevičara, fiktivnih političkih subjekata biti najsmislenija struktura. Potreban nam je blok talentovanih i energičnih omladinaca, ali ne onih omladinaca koju su danas posluga u političkim strankama. Trebaju nam talentovani i perspektivni omladinci, koji žele da mjenjaju balkanski ostatak fosila.

Moj poziv upućen je najprije studentima:

 Hajmo pronaći konekciju preko stvari i tema koje nas povezuju! Region vapi za strukturom koja će širiti intelektualizam, koja će se zalagati za etičko i intelektualno oplemenjenje naraštaja, neovisno od nacija, država i drugih klasifikacija. Moramo uzdići položaj studenta, mladog čovjeka zbližavajući jedne sa konstuktivnim nadgraničnim idejama, gdje ćemo granice uspostaviti prema zlu a okreniti viziju i strategiju prema univerzalnom dobru.

Kako da dozvolimo da naša privreda, ekonomija, bliža i dalja budućnost ostanu pod kontrolom onih koji su u cijelom regionu već trideset godina kontinuirano propuštali šanse da bilo šta urade na tom polju?

Dolazi trenutak, bićemo spremni da odgovorimo na zadatke, onoliko koliko shvatimo ozbiljnost situacije.”

Akos.ba

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button