Vijesti iz zemlje

Obilježavanje Dana državnosti na Bobovcu bez masovnog okupljanja

Petu godinu zaredom nevladine organizacije: Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeća, Srpsko građansko vijeće-pokret za ravnopravnost, MDD “Merhamet”, “La Benevolencija”, KUD “Proleter” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, zajednički organizuju narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korijeni bosanskog državnog subjektiviteta i historijske utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

“Svakako, nije namjera ovog okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943. godine. Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a donesenih u tadašnjim historijskim okolnostima i koje jesu ključna i prelomna faza u obnovi ali i daljem razvoju bosanskohercegovačke države i demokratske nacije po uzoru na sve demokratske države savremenog svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema ni moderne demokratske države“, navodi Adil Kulenović, koordinator nevladinih organizacija.

Ističe se da ove godine zbog pandemije COVID-19 i mjera koje su uvedene tim povodom, ne planira se, kao do sada masovno narodno okupljanje.

Ipak, u namjeri da se sačuva tradicija obilježavanja Dana državnosti na kraljevskom gradu Bobovcu, delegacije pojedinih organizacija i institucija će se okupiti i ove godine 25. novembra u 12 sati i na simboličan način iskazati poštovanje domovini. Podrazumijeva se pridržavanje mjera svih aktera na suzbijanju COVID-19.

“Organizatori su zahvalni svima onima koji doprinesu afirmaciji manifestacije, a posebno planinarskim i sportskim društvima, te udruženjima građana. Pozivamo učesnike da vlastitim isticanjem zastave BiH uljepšaju obilježavanje Dana državnosti BiH na Bobovcu“, zaključio je Kulenović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button