Dijaspora

Gradonačelnik Frankfurta u BKC-u Frankfurt čestitao Bajram prisutnima

Gradonačelnik grada Frankfurta Peter Feldmann se pred klanjanje Bajram-namaza, u prisutvu imama BKC-Frankfurt Dženana ef. Šemovića obratio vjernicima, ukazao na značajan doprinos BKC-a Frankfurt za tamošnje društvo te je iskoristio priliku da vjernicima, riječima Bajram šerif mubarek olsun, čestita praznik.

Naime, BKC Frankfurt niže pozitivne priče, tako je u zadnjoj trećini ramazana BKC-Frankfurt aktivnim učešćem u projektu međureligijskog dijaloga u Frankfurtu – pod motom “Pod jednim šatorom“, ostavio pozitivan dojam u tamošnjoj javnosti. Teme koje su predstavljenje u okviru ovog projekta su od globalnog značaja za našu kulturu, vjeru, kao i sveukupni pogled na bosnjačku zajednicu širom Njemačke. Predavači su kazivali o historiji Bosne, kulturnom i religijskom bogatstvu Bosne, o evropskom identitetu Bošnjaka i multikulturnom bogatstvu koje Bošnjaci vjekovima njeguju i u najtežim okolnostima neupitno žive, o doprinosu Bošnjaka zajednicama u kojima žive te o islamskoj umjetnosti.

Kao rezultat niza uspjeha, uslijedila je želja prvog čovjeka Frankfurta da se u džamijskim prostorijama direktno obrati BKC džematlijama i uputi bajramske čestiteke. Gradonačelnik grada Frankfurta Peter Feldmann se tako prije klanjanja Bajram-namaza i u prisutvu imama BKC-a Frankfurt Dženana ef. Šemovića obratio i naglasio značajan doprinos BKC-a Frankfurta tamošnje društvo. Još jednom je čestitao na nagradi koju je dobio BKC od grada Frankfurta, za integraciju. Također, čestitao je na kupovini zemljišta za grandnju reprezentativne džamije Bošnjaka u Frankfurtu. Ukazao je na značajne projekte koje  BKC-Frankfurt sprovedi, podsjetio je na važnost i fudbalskog kluba (SV BKC Bosna i Hercegovina) koji je dio BKC-zajednice, a za koji grad Frankfurt izgrađuje novi  fudbalski stadion, koji će poboljšati uslove za dalji rad i razvoj.

Na kraju svog obraćanja gradonačelnik Frankfurta Peter Feledmann je prisutnim vjernicima  riječima Bajram šerif mukarek olsun čestitao bajramske praznike.

Akos.ba

Povezani članci