Vijesti iz zemlje

BiH: Blistaju džamije i haremi pred dolazak ramazana

Imam džamije Suad ef. Balić, brojni mladići i djevojku, kao i mlađi polaznici mekteba potrudili su se da sedrenička džamija zablista pred dolazak „najdražeg gosta“

Večeras, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec muslimana. Mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. Kako pridaju veliki značaj čistoći, tako je kod Bošnjaka običaj da se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama, piše Anadolu Agency (AA).

Ekipa AA posjetila je sarajevsko naselje Sedrenik, te zabilježila aktivnosti čišćenja džamije i priprema za nastupajući mjesec ramazan, a u kojima je učestvovala brojna omladina.

Imam džamije Suad ef. Balić, brojni mladići i djevojku, kao i mlađi polaznici mekteba potrudili su se da sedrenička džamija zablista pred dolazak „najdražeg gosta“.

Efendija Balić kazao je novinaru AA kako je čišćenje džamija u tradiciji Bošnjaka zapravo jedan od vjesnika mubarek mjeseca ramazana.

“Tada generalno uređujemo naše avlije, kuće, ali posebnu pažnju pridajemo našim džamija, Božijim kućama, jer su to mjesta gdje se najviše u toku ramazana i okupljamo”, poručio je Balić.

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca večeras nastupa mjesec ramazan, a iste noći klanja se i prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti sutra, 2. aprila. Bajram-namaz je u ponedjeljak, 2. maja 2022. godine.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana. Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button