U Fokusu

A šta poslije ramazana?

Iz ovog ramazana izašli smo još jači, čvršći i odlučniji u nastojanju da budemo što bolji i plemenitiji roditelji, prijatelji, kolege, poslodavci, komšije i rođaci. Svjesni smo da je cilj svih ibadeta, između ostalog, da nas učini još boljim ljudima i korisnijim članovima naše društvene zajednice.

Ramazan nas je naučio da budemo strpljiviji, uporniji, solidarniji i dosljedniji. Iftari su nam pokazali da možemo i trebamo biti jedni uz druge, te da se trebamo puno više međusobno posjećivati, čašćavati i darovati raznoraznim poklonima. To učvršćuje naše međuljudske odnose i unosi ljubav jednih spram drugih.

Zekat i sadekatul-fitr, te davanje dobrovoljnih priloga  naučili su nas na naviku darivanja, dijeljenja i međusobnog potpomaganja.

Gospodaru naš, Ti si nam svjedok da ćemo mi i poslije mjeseca ramazana nastaviti sa svojim ibadetima i raznim dobročinstvima.

Gospodaru, Ti nam budi svjedok da ćemo se redovno potpomagati i međusobno puno više darivati i posjećivati nego što smo to činili ranije. Gospodaru, davat ćemo potrebnima i, shodno našim mogućnostima, nećemo dozvoliti da u našem komšiluku ima gladnih i nezbrinutih.

Stvoritelju naš, Ti nas u ovim našim namjerama i dobročinstvima potpomozi, i daj da među nama vlada trajni mir, ljubav, poštovanje, sloga i zajedništvo.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button