Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > A šta poslije ramazana?

A šta poslije ramazana?

Zahvaljujući odgovornosti naših imama i uposlenika Islamske zajednice, te ažurnosti naših aktivnih džematlija postača i svih muslimana Bosne i dijaspore uopće, i ove godine smo, Allahovom voljom i određenjem, ispostili i ispratili još jedan mubarek mjesec ramazan

 

 Ispratili smo ga uz nadu da nam je Uzvišeni Allah oprostio naše grijehe, primio sve naše ramazanske ibadete i dobročinstva, te da je zadovoljan sa nama kao Njegovim pokornim slugama i stvorenjima.

Iz ovog ramazana izašli smo još jači, čvršći i odlučniji u nastojanju da budemo što bolji i plemenitiji roditelji, prijatelji, kolege, poslodavci, komšije i rođaci. Svjesni smo da je cilj svih ibadeta, između ostalog, da nas učini još boljim ljudima i korisnijim članovima naše društvene zajednice.

Ramazan nas je naučio da budemo strpljiviji, uporniji, solidarniji i dosljedniji. Zajednički iftari su nam pokazali da možemo i trebamo biti jedni uz druge, te da se trebamo puno više međusobno posjećivati, čašćavati i darovati raznoraznim poklonima. To učvršćuje naše međuljudske odnose i unosi ljubav jednih spram drugih.

Zekat i sadekatul-fitr, te davanje dobrovoljnih priloga i redovno plaćanje članarina u naše medžlise, naučili su nas na naviku darivanja, dijeljenja i međusobnog potpomaganja.

Gospodaru naš, Ti si nam svjedok da ćemo mi i poslije mjeseca ramazana nastaviti sa svojim ibadetima i raznim dobroćinstvima. Ti nam budi svjedok da ćemo redovno posjećivati svoje džemate i sa svojim imamima klanjati propisane namaze, te da ćemo ustrajati u dobrovoljnim namazima i dobrovoljnom postu.

Gospodaru, Ti nam budi svjedok da ćemo se redovno potpomagati i međusobno puno više darivati i posjećivati nego što smo to činili ranije. Gospodaru, davaćemo potrebnima i, shodno našim mogućnostima, nećemo dozvoliti da u našem komšiluku ima gladnih i nezbrinutih.

Stvoritelju naš, Ti nas u ovim našim namjerama i dobročinstvima potpomozi, i daj da među nama vlada trajni mir, ljubav, poštovanje, sloga i zajedništvo.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top