U Fokusu

Večeras je prva teravija

Gost nam već zvoni i kuca na vratima. Domaćini žure da pometu avliju i posade cvijeće a našim suprugama, sestrama, majkama još je ostalo da očiste prozore tako da je sve spremno da sa akšamskim ezanom zamiriše halva.

Nije ovo teravija koju čekamo nepunu godinu, to je teravija koju čekamo od početka pandemije. Puni safovi i 20 rekata. Nismo ni mi one stare muktedije. Nekako nas je korona, krize, rat, Ukrajina fino “načela” i taman nam stiže naš gost da nam pokaže smjernice, putokaze, da nas dozove vjeri i ibadetu, da nas razbudi i abdejtuje na našu fitru i smisao.

Čekali smo, odbrojavali i konačno dočekali, pokupovali i što treba i ne treba. Džaba je našem narodu govoriti da je to mjesec posta, mjesec odricanja, već su police poluprazne i u Bingu i u Amku i u Robotu…

Ostalo je još da se vidi hoće li somuni biti po staroj cijeni, hoće li top pucati na obližnjem brežuljku i hoće li biti odnekud dobri hurmi za iftara.

“Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!”, poručuje nam Poslanik, a to je ono što nastupa večeras sa akšamskim ezanom.

Neka Allah dž.š. usliša sve naše dove i osnaži nas saburom, da snage da ispostimo Ramazan i ustrajemo u ibadetu. Ramazan šerif mubarek olsun

Piše: Ekrem Čelebić

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button