Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Al Nakba – palestinska katastrofa 15. maja 1948.

Al Nakba – palestinska katastrofa 15. maja 1948.

Novi serijal Al Jazeere donosi historiju i hronologiju protjerivanja Palestinaca i formiranje države Izrael.

Piše: Naida Mandić

Rawan Damen sam upoznala prije nešto više od dvije godine, putem maila. Ako se to može upoznavanjem zvati. Javila se da skrene pažnju na neke filmove Al Jazeere Arabic za koje je mislila da bi mogli biti interesantni našoj publici.

Naš prvi kontakt bio je formalan. Zovem se tako i tako i zbog tih i tih razloga mislim da trebate pogledati filmove na linkovima ispod. Pisala je tada meni nepoznata osoba. Hvala za mail i sugestije, jednako formalno sam odgovarala, ne znajući je li Rawan žensko ili muško ime. Što nije bilo ni važno u tom trenutku. Engleski, srećom, ne poznaje rod kao naš jezik. Važno je jedino bilo da su filmovi sa liste bili oni na koje smo kolega Đani i ja već “bacili oko”. Time se Rawan, neovisno o spolu, nominirala za potencijalno pouzdanog savjetnika.

Veliki broj dokumentarnih filmova producira se unutar Al Jazeera Networka i na svakom od kanala posebno, pa su smjernice na koji od projekata posebno treba obratiti pažnju veoma važne u poslu.

Nekoliko mjeseci nakon formalnog kontakta, upoznat ćemo se i lično. Tako počinje naše druženje kroz opsjednutost dokumentarnim filmom, poslom i kompanijom za koju radimo, kroz kulturološke razlike i sličnosti koje nas povezuju. Nikad nije rekla da je iz Palestine. Nikad nije rekla da je odrasla u Ramallahu. Nikad nije rekla da je veći dio života provela gledajući i prolazeći kontrolne punktove. To sam saznala od drugih.

Maj 1992.

Sredina je mjeseca. Rat je počeo, ali mi to još ne znamo. Situaciju u kojoj smo s početka zovemo “pucanje”. Valjda je, kad te zadesi, riječ rat teško prevaliti preko usta. Kao tumor.

Opširnije na portalu AJB:

Al Nakba – palestinska katastrofa

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top