Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Princip srednjeg puta u životu Vjerovjesnika, a.s.

Princip srednjeg puta u životu Vjerovjesnika, a.s.

Piše: Salih Indžić

Zaista je vjera lahka. Niko neće pokušati da se nadmeće sa vjerom, a da ga ona ne savlada. Pa budite umjereni i ustrajni…” (Buhari)

Shvatajući suštinu kur’anske poruke protkane postulatom da su ljudi i džinni stvoreni jedino radi ibadeta Uzvišenom Gospodaru svjetova pojedini ashabi su pokazivali ozbiljnu zabrinutost i zapitanost da li je ibadetsko opuštanje koje s vremena na vrijeme osjete i različit osjećaj intenziteta imana kad su u prisustvu Resulullaha, s.a.v.s., od onoga kada nisu sa njim prirodna stvar. U trenucima takvih dvojbi Poslanik, s.a.v.s., kod ashaba promiče ideju srednjeg puta – vesatijje, ideju koja, ustvari, predstavlja paradigmu vjernikovog ponašanja u hodu kroz ovodunjalučki život.

Jasan primjer te paradigme pronalazimo u Vjerovjesnikovom, s.a.v.s., odgovoru jednom od ashaba – pisara Resululla ha, Hanzali, r.a. Naime, Hanzalu je zaokupila misao, odnosno slutnja da možda nije postao licemjer (munafik) pa se požalio Ebu Bekru, r.a., čija reakcija je bila: “Subhanallah, šta to govoriš?” Hanzale odgovori: “Boravimo kod Božijeg Poslanika, s.a.v.s., pa nas on podsjeća na Džehennem i Džennet do te mjere da ih osjećamo kao da ih svojim očima vidimo. A kada odemo od njega zabavimo se ženama, djecom i imanjima, te mnogo toga zaboravimo.” Tada je Ebu Bekr rekao: “Tako mi Allaha, i mi, zaista, to isto osjećamo!”

 

Kompletan tekst u .pdf formatu preuzmite na navedenom linku: DOWNLOAD

Izvor: Preporod, br. 7/1017., 01. april 2014. godine, str. 12.

 

cdv.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top