Ekonomija

Akova Group: Potražnja za piletinom povećana za 30%

Kampanja kojom se potrošaćima Bosne i Hercegovine sugeriše da kupuju domaće proizvode daje izvanredne uspjehe

Akova Group, najveći domaći proizvođač pilećeg mesa i mesnih prerađevina proizvodnju i plasman na domaćem tržištu posljednjih mjeseci povećao je za 30 procenata. Da bi zadovoljili zahtjeve kupaca u preradi peradarskog mesa u maju su dodatno zaposlili 30 novih radnika.

Kupovinu proizvoda ove i brojnih drugih bh. kompanija zdušno podržava i Konzum. Tokom susreta sa menadžerima Akove Nirvesom Bulajom, Salihom Kurgašem i Nedžadom Biberovićem rukovoditeljica Sektora svježe hrane u Konzumu Mirsada Kadribašić najavila je da će njihova saradnja biti ojačana i povećana.

Akova grupaciju sa oko 850 zaposlenih sirovinama snabdijeva 110 kooperanata malih i velikih a prerada i proizvodnja odvijaju se u najmodernije opremljenim pogonima u Visokom (Brovis – pileće meso) i Hadžićima (Ovako – mesne prerađevine). Klaonica Brovisa (radi u dvije smjene) za jedan sat obradi 4.000 brojlera, odnosno 28 miliona u toku jedne godine. Mesna industrija Ovako na tržište dnevno isporuči 100.000 kilograma domaće hrane što je teret za 80 do 90 kamiona. Narednih mjeseci to će biti i više s obzirom na to da je ljeti potražnja za pilećim mesom i prerađevinama povećana.

Kada su svojevremeno predstavnici Evropske unije zaduženi za hranu obilazili ovu kompaniju i njene proizvodne pogone nisu imali niti jednu primjedbu. Ovdje to pravdaju i činjenicom da je grupacija nosilac najprestižnijih certifikata kvaliteta i da se ozbiljno pripremaju za osvajanje novih standarda koji su uspostavljeni za proizvođačku industriju.

H. Arifagić

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button