Ekonomija

AKOVA Impex: Gazela koja ulaže u proizvodnju i razvoj ljudskih resursa

Firma Akova Impex dobila je prije nekoliko dana bh. biznis nagradu top Gazela i nagradu najbolja Gazela iz Sarajevskog kantona, kao najbrže rastuća u sektoru srednjih kompanija u Federaciji. 

Nedžad Biberović, marketing manager grupacije Akova, kaže da kontinuirano ulažu u razvoj proizvodnih pogona kao i ljudske resurse. “To je ključ uspjeha. Nemoguće je bez tih komponeti danas napraviti kvalitetan poslovni uspjeh”, istaknuo je on dodajući da u proizvodnji svježeg pilećeg mesa i prerađevina imaju najširi asortiman te da ih to izdvaja u odnosu na konkurenciju. 

Inače, Akova Group se sastoji od tri komplementarne kompanije smještene u zasebne poslovne zgrade: Akova Impex, Mesna industrija Ovako(MI Ovako) i Brovis.

Akova Impex je prodajno-distributivnog karaktera i na tržište plasira više od stotinu različitih proizvoda kompanije Ovako (proizvodnja mesnih prerađevina) i kompanije Brovis (proizvodnja pilećeg mesa). Svi proizvodi, uključujući i piletinu, prodaju se pod prepoznatljivim brendom Ovako. Od svog nastanka do danas, grupacija konstantno radi na razvijanju i proširivanju proizvodnog asortimana, zadovoljavanju potreba potrošača, te proširivanju tržišta i izvan granica naše zemlje.

Moderna tehnologija i tim stručnjaka kojom raspolažu garancija su kvalitete i higijenske ispravnosti proizvoda. Kao dokaz tome su implementirani standardi i brojni certifikati, a između ostalih Halal i HACCP, istaknuto je na dodjeli nagrada. 

MI Ovako posjeduje vlastito jato pilića, a kapaciteta prerade i obrade kreće se oko 4.000 pilića na sat što zadovoljava potrebe tržišta. Jedna su od rijetkih kompanija u BiH sa zaokruženim procesom proizvodnje koga zatvara savremeni sistem za pročišćavanje otpada, a osim na domaće tržište proizvode izvoze i na tržišta regije kao i Albanije, Hong Konga, Australije i Vijetnama. 

Podsjetimo, u konkurenciju za biznis nagradu Gazela ulaze kompanije koje imaju kontinuiran rast u proteklih pet godina, trogodišnji kontinuitet rasta od deset posto i konstantna nova zapošljavanja bez otpuštanja radnika. U kategoriji srednjih kompanija za nagradu Gazela razmatrana su preduzeća koja imaju od 50 do 249 uposlenih, sa ukupnim prihodom od 20 miliona KM do 94.999.999 KM i ukupnom aktivom od 20 miliona KM do 85.999.999 KM. Broj srednjih firmi koje su ušle u finalni izbor nakon ekonomske segmentacije tržišta od 2008. do 2012. godine je 184, od toga iz FBIH 129 iz RS-a 55. 

 

ekapija.ba

Povezani članci