Brak i porodica

Jedna od osobina čestite supruge: Udobrovoljava svoga moža

Supruga muslimanka plijeni  pozornost  svojim nastojanjem za  traženjem muževog zadovoljstva. Snažnih je emocija i prefinjenih osjećaja. Veseli izraz lica i osmijeh na usnama ispunjavaju njen dom blaženstvom i bračnom srećom

 

Čestita supruga zadovoljstvo svoga muža stavlja u prvi plan. Ulaže maksimum napora da priušti sve što će obradovati njenog muža, ne zanemarujući pri tome ni uzroke koji vode ka tom cilju. Povrh toga, prepoznatljivom je čini prefinjenost osjećaja za traženjem muževog zadovoljstva. Pod ovim mislim na njenu “emotivnu pripravnost“. Svaki trenutak ispunjen je razmišljanjem kako zadobiti zadovoljstvo muža i osigurati mu sreću, te šta joj sve u tome može pomoći. Druge stvari ne stavlja ispred ovog cilja. Ona ustrajava na tom putu dok se takav odnos ne pretvori u naviku i ambiciju koje će je na kraju dovesto do njenog cilja, a to je poslušnost mužu-najveće polje džihada za ženu.

Snažnih je emocija i prefinjenih osjećaja

Ona živi emocijama svoga muža, osjeća njegovim osjećajima i s njim dijeli ljubav i naklonost. U takvoj duhovnoj harmoniji rađa se istinska bračna sreća. U cijeloj kući čuje se njeno nježno lepršanje, na čijem povjetarcu uživaju i njihova djeca. Ako je muž radostan, neće nastojati da mu pokvari ugođaj, a ako je potišten, neće se pred njim veseliti ili smijati, niti će u takvim trenucima razgovarati povišenim glasom kao da se muževo stanje nje uopće ne tiče. Naprotiv, svim njoj poznatim i raspoloživim sredstvima pokušat će od njega odagnati tugu i zabrinutost.

Sa njenih usana do muža dopiru talasi riječi punih ljubavi. Te tople i ugodne riječi kod njega bude sreću i zadovoljstvo.

Veseli izraz lica i osmijeh na usnama ispunjavaju njen dom blaženstvom i bračnom srećom.

Da, ona zna koliko čarolije u sebi nosi vedrina lica i osmijehom ispunjene usne pred kojom se ne može oduprijeti srce njenog muža. Po povratku sa iscrpnog rada dobrodošlicu mu poželi lijepa riječ, blistav osmijeh, otmjena odjeća, ugodan miris, vedro lice i lag, smirujući pogled. Koliko samo nastaje problema u kućama zbog toga što muž teško podnosi odsutnost vedrog i nasmijanog lica koje je, nažalost, nastanila namrgođenost. Kako samo zna biti naprasita i okrutna žena koja ima nmršteno lice, hladne emocije i zamrzle osjećaje.

Impresionirajući primjer… Suada se brine zbog svoga muža…

Suada je ušla kod svoga muža i primijetila kako se oblačak zabrinutosti nadvio nad njenim mužem Talhom b. Ubejdullahom. Razlog joj nije bio poznat. Pobojala se da je možda ona zakazala u nekom njegovom pravu ili je zapostavila neku svoju obavezu, te je, ne oklijevajući mnogo, upitala: ‘Šta ti je?! Da možda nisam štogod krivo prema tebi učinila, pa da ti se izvinim i popravim to?’ Ne,’ utješi je, a zatim reče: ‘Divna li si ti druga  čovjeku muslimanu! Međutim, skupilo mi se imetka, a ja ne znam šta da s njim uradim. ‘A šta te to ima u pogledu njega brinuti? Pozovi svoju rodbinu i među njima podijeli taj novac’, mudro ga posavjetova. ‘Slugo, pozovi mi moje rođake, reče on, a kada dođoše, podijeli im četiri stotine hiljada.“

Ova svijetla iskra koja je obasjala kuću Suade i njenog muža Talhe poslužit će nam da ukažemo na nekoliko važnih principa koji danas nedostaju  u životu mnogih supružnika.

Prvo: Suada je zabrinuta zbog psihičkog stanja svoga muža.

Ona doživljava njegove teške trenutke, njegovu tugu i zabrinutost. Raduje se njegovoj radosti, a žalosti zbog onoga što je njega rastužilo. I ne samo to, već sumnja da je možda ona uzrok njegove brige i tegobnog stanja. Osjeća spremnost da popravi grešku ili prijestup, u nadi da u njihovu svakodnevnicu ponovo nastane sreća i osmijeh.

Drugo: Suada nam otkriva drugi djelić svog plemenitog bića. Muža je usmjerila na sadaku i udjeljivanje. Ona je pobožna i skromnih potreba na ovom svijetu. Prešla je preko vlastitih naslada. Uzvisila se nad užitkom i čarima nove haljine, prekrasnog nakita, putovanja sa mužem i drugih ovosvjetskih ljepota o kojima danas maštaju mnoge žene. Njena briga su osobe praznih stomaka, bosih nogu, istrošene i pocijepane odjeće, i zato je bez oklijevanja predložila:

 “Pozovi svoju rodbinu i među njima podijeli taj novac.“

Treće: Ne možemo zatvoriti oči pred laskavim riječima dobrog muža punim hvale koje su sletjele na ženino srce: “Divna li si ti druga čovjeku muslimanu!“ Kako je samo divan ovaj gest koji plijeni srce supruge kada dođe od njoj najmilije osobe!

 

Iz knjige: ”0vo je moja supruga”

Autor: Isam b. Muhammed eš-Šerif

Za Akos. ba priredila: Aida Gabela

 

Povezani članci

Back to top button