Ekonomija

Peradari tvrde: Bh. fabrike bolje od onih u EU

Bh. kompanije koje se bave peradarskom industrijom uskoro bi mogle početi izvoziti svoje proizvode u EU, nakon što je Direktorat za hranu Evropske unije okončao inspekcijsku posjetu našoj zemlji.

Oni koji su bili kontrolisani zadovoljni su odnosom i prvim reakcijama članova Direktora i uvjereni u kvalitet svojih proizvoda.

– Naše fabrike koje su bile predmet certificiranja bolje su od onih u EU jer imamo najmoderniju opremu, znanje i bukvalno je bilo pitanje vremena i politike kad će odlučiti pustiti nas u EU, kazao je Nedžad Biberović, menadžer za izvoz Akova IMPEX grupacije, javlja Federalna TV.

Ulaganje u savremene pogone i širenje proizvodnog asortimana ovu bh. mesnu grupaciju dovelo je među lidere u regiji.

– Matična jata ne postoje u BiH, nabavljamo ih iz Njemačke. To su ona s najboljim genetskim predispozicijama i njihova jaja idu u inkubator stanicu, tamo se izlegu i idu kooperantima, kojima osiguravamo hranu i sirovine, to je tajna piletine OVAKO, dodaje Biberović.

Nakon osvajanja tržišta udaljene Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hong Konga, nadaju se da će njihovi proizvodi ponovo biti na policama širom regiona.

– Izgubili smo tržište od deset miliona i sad kad dobijemo dozvolu, a nadam se da hoćemo, planiramo se vratiti na hrvatsko i slovensko tržište, ali i u zapadnu Evropu, kaže Biberović.

Da možemo domaćim proizvodima parirati konkurentima na svjetskom tržištu uvjereni su oni koji su kompetentni da govore o ovoj temi. Dodaju, to smo mogli i ranije. Godine su izgubljene, kao i profit.

– Prije šest godina smo dobili potvrdu da su naše laboratorijske infrastrukture potpuno dostatne za punopravnu kontrolu i nije tačno da nema laboratorija. Tvrdim da ih imamo i bolje od prosjeka EU-a, već je problem papirologija. To znači da postoji centralna institucija s nadzornim sistemom koja će garantovati uime države, kaže prof. dr. Abdulah Gagić, šef Centra za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Proizvodnjom ne možemo zadovoljiti sve potrebe Pariza ili Londona, ali kvalitetom možemo vratiti povjerenje potrošača. Rezultati rigoroznih higijensko-sanitarnih analiza u velikim proizvodnim lancima to dokazuju.

– Proizvođači jaja i peradi imali su u tri godine preko 800 kontrolisanih uzoraka na salmonelu i svi nalazi su bili negativni. Svjedok sam pakovanja lanč paketa u Pjanićima za NATO, sjedila je inspekcija iz Beograda i sve je bilo konkretno, navodi Gagić.

Uzgajivači i proizvođači peradarskih proizvoda nadaju se da će priča o izvozu piletine u zemlje EU-a imati epilog, kao ona o izvozu mlijeka i mliječnih prerađevina – dobijanjem izvoznih licenci.

biznisinfo.ba

Povezani članci

Back to top button