Vijesti iz zemlje

Medžlis Fojnica: Za svako novorođenče 100 KM

Nismo mogli a ne uočiti kako je hatib na džumi namazu u Čaršijskoj džamiji u Fojnici najavio novi broj Preporoda

 

Zahvaljujući mu se na tome, uz kahvu ispred Medžlisa, doznali smo da pored niza aktivnosti Medžlisa IZ Fojnica, od kojih ovdje tek bilježimo otvorenje 4 mekteba u povratničkim selima te dvije džamije, posebnu brigu vode o samim džematlijama.

Tako smo od hadži Taiba Pamića, predsjednika džematskog odbora Čaršijske džamije, informirani da u posljednjih osam godina oni obilaze svako dijete koje je završilo kur’ansko pismo gdje mu dodijele prigodnu hediju i prouče dovu. Pored tog sada već običaja otprije godinu dana zijarete se bolesne džematlije kao i oni koji su u nekoj potrebi. Uz to, na inicijativu i u kordinaciji sa Mensur-ef. Pašalićem i Ramizom Mešom, predsjednik Medžlisa IZ Fojnica i član Parlamenta FBiH, uvedena je jedinstvena aktivnost, koja može biti i primjer drugima, da se obilaze porodice svakog novorođenog djeteta kojima se prouči ikamet i dova, a taj mladi bračni par dobije i novčanu donaciju od 100 KM.

„Na taj način, kazuje nam Pašalić, glavni imam MIZ Fojnica i predsjednik Ilmijje, mi na neki način dajemo podršku mladim bračnim parovima, a isto tako stječemo uvid u njihovo socijalno stanje, te evidenciju o našem članstvu“.

preporod.com

Povezani članci

Back to top button