Vijesti iz zemlje

U Fojnici otvoren vakufski poslovno – administrativni centar “Medresa”

- Vakufski poslovno - administrativni centar "Medresa" izgrađen je na vakufskoj parceli Šaban Ahmed efendije u Fojnici. Izgradnju je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turkiye

U okviru jubilarne 10. manifestacije Dani vakufa u Bosni i Hercegovini u Fojnici je upriličeno svečano otvaranje vakufskog poslovno-administrativnog centra “Medresa”, javlja Anadolu Agency (AA).

Vakufski poslovno – administrativni centar “Medresa” izgrađen je na vakufskoj parceli Šaban Ahmed efendije u Fojnici. Izgradnju je finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turkiye na osnovu Protokola o saradnji potpisanog s Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović ukazao je na svečanom otvaranju na značaj obnove vakufskih dobara zahvalivši prijateljima iz Turkiye.

Ovaj projekat, kako je kazao, odakle god da ga se pogleda “čini mi se jednim od najljepših projekata koje smo realizirali. Ovaj projekat je izmijenio fizionomiju Fojnice, a to je uloga vakufa, da ponudi ono najljepše”.

“Islamska zajednica pokazuje da je uz građane ove države, Islamska zajednica je uvijek pozitivan faktor. Islamska zajednica ima prijatelje u svijetu, veliki projekti se realiziraju uz pomoć prijatelja iz Turkiye. Oni su primijetili da nam je pomoć potrebna i pružili su nam ruku, s nama su i biće s nama u budućnosti”, poručio je Zajimović.

Zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije vakufa Republike Turkiye Aydin Cem Aslanbay je podsjetio da kao Generalna direkcija vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma predvođeni predsjednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom nastavljaju sa projektima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Istakao je i da je vakufska kultura temelj svakog dobra i svugdje u islamskom svijetu moguće je naći trajna dobra i ljude koji brinu o drugima.

Kazao je kako direkcija u staro stanje vraća 60.000 vakufskih dobara koja se nalaze na prostorima koje je nekada obuhvatalo Osmansko carstvo, ali i da pružaju pomoć onima kojima je pomoć potrebna i trude se priteći u pomoć svim potrebitim ljudima.

Podsjetio je na jučerašnje otvaranje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i na današnje objakata “Divanhane” u Kiseljaku i “Medrese” u Fojnici izrazivši nadu da će ovaj objekat biti od koristi budućim generacijama.

“Isto kao što su se prethodni govornici zahvalili nama na pomoći ja se želim zahvaliti njima što se nalaze na usluzi svima vama i što su nam omogućili da budemo dio širenja ove kulture vakufa”, rekao je Aslanbay u obraćanju brojnim okupljenim građanima.

Muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus je kazao da je ovaj objekat ukras Fojnice i “svih nas koji pripadamo ovom identitetu”.

Muftija Grabus je ukazao na značaj džamija bez kojih “ne možemo ostvariti duhovnu stabilnost”, ali i na značaj obrazovanja i ulaganja vremena u prave vrijednosti.

Podsjetio je da je u BiH u 2021. godini na kockanje potrošeno više od milijardu i po konvertibilnih maraka, što je ocijenio nedopustivim poručivši da obrazovne ustanove moraju otvoriti nove mogućnosti.

“Ova zgrada mora otvoriti nove obrazovne mogućnosti za djecu koja će ulagati vrijeme u prave vrijednosti, u jezike i nove vještine. Bez odgoja i bez edeba nećemo moći preživjeti kao narod”, rekao je Grabus i dodao:

“Opredijeljeni smo da razvijamo vrijednosti koje će našoj omladini dati sigurnost. Najbolja ulema koja može tumačiti islam ovdje su naši ljudi. Mi smo odgovorni kako će izgledati bošnjački narod u budućnosti”.

On je rekao da je “ovaj današnji dan veliki dan za Fojnicu i veliki dan za sve nas”.

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura je izrazio zadovoljstvo zbog današnjeg svečanog otvaranja.

“Danas smo sretni i ushićeni jer našu čaršiju krasi ova ljepotica koja doprinosi razvoju i poboljšava kvalitet života svih naših sugrađana”, rekao je Klisura.

Zahvalio je Generalnoj direkciji vakufa Turkiye i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica Edin ef. Rojo je izrazivši dobrodošlicu zbog današnjeg svečanog otvaranja ukazao na značaj ovog vakufa za sve građane Fojnice.

Kazao je da su nekadašnju medresu 1945. oduzele komunističke vlasti, da bi vakuf bio vraćen 2013. godine, pa izgrađen da bi služio generacijama koje dolaze

Svečanom otvaranju je ispred Vlade Srednobosanskog kantona prisustvovao ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić, predstavnici Ambasade Turkiye u BiH, predstavnici turskih institucija u BiH, brojne druge zvanice i građani.

Na otvaranju objekta korisne površine oko 2.000 kvadrata dodijeljene su i vakufname te zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama.

Prema historijskim izvorima, izvjesni Šaban efendija dao je sagraditi džamiju 1666. godine, a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine. Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je i tada Vakufska direkcija, da bi je 1945. godine komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. Nacionalizovana je 1959. godine i služila je kao zgrada Općine. Zgrada medrese njenim izvornim vlasnicima, Islamskoj zajednici, odnosno, Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Fojnica vraćena je 12. decembra 2013. godine.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button