Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > AKOS organizovao dvodnevni motivacioni seminar za žene „ImPossible“

AKOS organizovao dvodnevni motivacioni seminar za žene „ImPossible“

Ispred AKOS-a je 18-19.10.2014. organizovan motivacioni seminar za 50 žena pod motom „ImPossible“. Seminar je održan u Centru Hasene na Baščaršiji. U programu su učestvovali kvalitetni predavači, a atmosfera je odisala sa mnogo akcije, novog znanja, praktičnog rada i iznenađenja. Nakon svakog predavanja slijedila je radionica u kojoj su svi aktivno učestvovali.
Četiri predavača (dva stručna i dva mlada, perspektivna lica različitih usmjerenja) obogatili su ovaj program:

 

1. Salih ef. Haušić: Značaj znanja za život (jednog daije)
2. Emina Selimović: Udahni svoj potencijal!
3. Ammara Šabić Langić: Kako biti gdje te nema?
4. Lejla Ramić: Veza između emocija, zdravlja i bolesti.

Efendija Salih Haušić, inače odgajatelj u Gazinoj medresi u Sarajevu, pričao je o znanju i njegovom značaju za jednog mladog aktivistu. Kroz radionicu vezano za predavanje polaznice su mogle da nauče kako da njeguju islamski pristup prema individui a kako prema grupi, uzimajući u obzir ajete i hadise.

Emina Selimović (apsolventica na Medicini, učesnica na raznim internacionalnim seminarima i svjetskim humanitarnim akcijama, projektima i dobar poznavalac engleskog i njemačkog jezika) objasnila je 6 principa kojim bismo se mogli riješiti umora, kao jednog od glavnih uzročnika neproduktivnosti (na poslu, tokom pripreme ispita, brige o djeci i sl.). Kroz kviz i praktičnu radionicu (sa pikadom) polaznice su mogle da se uvjere koliko je bitno imati (nakon vjere u Boga) vjeru u sebe i svoju viziju.

Ammara Šabić Langić (predavačica, autorica, pjesnikinja) počastila je prisutne svojim dolaskom u Sarajevo. Kroz stručno savjetovanje i mnogobrojne primjere,polaznice su mogle da uvide koje su vještine potrebne da jedna mlada žena (poslovna žena, domaćica, majka, studentica) balansira sve svoje obaveze i pri tome ostane sretna. Glavna poruka predavanja bila je u vidu stikera sa porukom da ne mijenjamo prolazno za vječno, koji bi trebao da nam bude svakodnevni podsjetnik. Na radionici su mogle da nauče važnost nijeta, te kako da osnuju vlastiti posao od kojeg će imati zaradu, koristeći samo po 2 sata svaki radni dan.

Lejla Ramić (studentica na Farmaciji, učesnica na raznim internacionalnim seminarima, nacionalnim projektima, dobar poznavalac engleskog i arapskog jezika) obratila je pažnju na tajnu kontrole emocija, te kako negativno emocionalno stanje osobe (izazvano velikim i učestalim stresom i napetosti) može dovesti do obolijevanja organizma i nesposobnosti za dalji rad.

Četvrta radionica je imala za cilj da se napravi kratak rezime i prezentacija najbitnijih stavki iz sva četiri predavanja.
Pobjednički tim je dobio i bogate nagrade donatora, pojedinaca kao i registrovanih lica, kojima se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na podršci (Organlook – Handmade cosmetics, Theca – Aromakozmetika u BiH, Albabi – materijali i proizvodi za bebe i djecu, MiM Hidžretski planer). Veći broj publike je dobio manje nagrade, poput saudijskih čokoladica sa hurmom, lip-balmova i naljepnica sa dovama.

Program je uključivao besplatno čuvanje djece od strane stručnih lica. Time su majke mogle prisustvovati seminaru, dok su na njihovu djecu pazile odgajateljice. Djeca su imala obezbjeđenu kvalitetnu i zdravu hranu, kreativne radionice i igračke.
Seminaru su prisustvale i polaznice iz Živinica (Udruženje Selsebil) i Zenice (Udruženje Fokus), za koje je bio obezbjeđen besplatan smještaj u Ženskom domu na Otoci.

Na kraju, anketa je potvrdila uspješnost organiziranog seminara, predavača, radionica i ostalog. Time smo ohrabreni da nastavimo dalje.
 

Galeriju sa događaja pogledajte ovdje!

 

Pripremila: Dalila Selimović Karalić

Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com