Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Aida Kastrat magistrirala na Universitetu u Beču na temu: “Der Darstelung sexueller Gewalt im postjugoslawischen Film”

Aida Kastrat magistrirala na Universitetu u Beču na temu: “Der Darstelung sexueller Gewalt im postjugoslawischen Film”

Povodom 650 godina osnivanja i postojanja univerziteta u Beču (osnovan 12.03.1365.), želimo da sa Vama podijelimo jednu višedimenzionalnu vijest

 Aida Kastrat inače rođena u Sarajevu, trenutno živi i radi u Beču je postala magistar filozofije (Mag.phil.), na Univerzitetu u Beču na temi koja se najdirektnije odnosi na skorašnja stradanja Bošnjaka i Bošnjakinja u zadnjem napadu-ratu na nas integritet, slobodu, vjeru i fizički pokušaj uništenja jednog naroda.  

Aida  je radila naporno preko dvije godine na spomenutoj temi. Sam magistarski rad sadrži stručnu-naučnu expertizu od nekoliko stotina stranica,građena na osnovu dokumenata koji su joj bili dostupni iz arhiva univerziteta i drugih izvora baziranih na dokaznim materijalima o silovanju i zlostavljanju naše djece  i odraslih Bošnjakinja tokom zadnjeg rata u BiH, kao i filmskih igranih i dokumentarnih arhiva.  

Ono što Aidu Kastrat i njen magistarski rad odvaja od ostalih, nazovimo ih, klasičnih radova je upravo izabrana tema i proces odobravanja pomenute teme za magistarski rad od strane odgovornih kadrova na univerzitetu.  

Naime, tema nije u startu odobrena, jer je prijedlog kandidata bio ispunjen i obrazložen emocijama vezenih za ogromna ljudska stradanja svog naroda u domovini BiH.  

Nakon dobijanja dozvole za rad na pomenutu temu, Aida je radila iscrpljujuće i uložila je maksimalnu energiju u obrađivanju teme koja je bila jako kompleksna i ono što joj je otežavalo rad je bilo prije svega, suzbijanje emocionalnog elementa u opisivanju i kritici svih dešavanja kroz prizmu tzv. postjugoslovenskog filma.  

Naime Aida Kastrat je pohađala Diplomstudium der Theater, Film und Medienwissenschaft, ali s obzirom da je htjela na neki način da ugradi svoj doprinos u borbi protiv nasilja i nepravde koja je trajno nanesena njenom rodnom gradu Sarajevu, cijeloj BiH i prije svega nevinim žrtvama počev od djece, zatim naših Bošnjakinja i nemoćnih ljudi, idealna prilika je bila da preko svog magistarskog rada, koji ostaje upisan u arhivi univerziteta u Beču, podsjeti na stravična dješavanja i genocid počinjen od strane srpskog i hrvatskog agresora u našoj bliskoj prošlosti. Aidin magistarski rad je ocijenjen najvišom ocjenom: Note Grade Z (Mit Auszeichnung bestanden Abschulssprufung-Final Examination excellent).  

Mentori su bili:  

– Mag.Dr.Birgit Peter, privatdoz.  

– Univ-Prof. Mag. Dr. Peter Lieberzeit  

Inače je tokom svog rada imala katedru sa temama: Geschichte und Theorie der Medien (historija i teorija medija), zatim još jedna interesantna tema obrađivana u toku studija: Albanien Renaissence (Next birth).  

Čestitamo sa ponosom Aidi, koja je inače najstarija kćer predsjednika organizacije za hadž i umru El Kiram International, na ovom nesvakidašnjem uspjehu uz dovu Allahu džele šanuhu da će njen budući rad biti od koristi ummetu poslanika Muhammeda, alejhi selam.  

Ebu Derda reče: Čuo sam Allahovog poslanika,s.a.v.s.,kada je rekao:  

“Čuo sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., kako kaže: ‘Ko krene putem tražeći na njemu nauku, Allah će mu olakšati put u Džennet. I zaista, meleci podmeću svoja krila onome koji traži nauku iz zadovoljstva s onim što on radi. Zaista, za učenog oprost traže (istigfar čine) oni na nebesima i na Zemlji, pa čak i ribe u vodi. Prednost učenog (alima) nad pobožnim je kao prednost mjeseca u odnosu na druge zvijezde. Učenjaci su, zaista, nasljednici vjerovjesnika, a vjerovjesnici nisu ostavili u nasljedstvo ni dinare ni dirheme, nego su ostavili u nasljedstvo nauku, pa ko je uzme, uzeo je obilan dio.”  

(Ebu‐Davud, Tirmizi)  

  

  

  

  

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top