Namirnica u fokusu: Uvijek ukusna jela s mljevenim mesom
Mljeveno meso jedna je od najzastupljenijih namirnica u receptima. Ujedno i jedno od omiljenih jela koja se nađu na jelovniku svake porodice.
Mljeveno meso može se pripremiti na brojne i različite načine, a da svaki put zadrži svoj pikantan i sočan okus. Treba pripaziti koje se još namirnice dodaju mljevenom mesu. Ako se dodaje pršut te slične namirnice, treba obratiti pažnju na dodane količine soli kako mješavina ne bi bila preslana.
Mesne polpete u umaku od paradajza
Sastojci:
450 g miješanoga mljevenog mesa
2 šnite hljeba
1 jaje
20 g soli
10 g bibera
30 g peršuna
2 komada luka
50 ml ulja
240 g sjeckanog paradajza
30 g bijelog luka
20 g peršuna
30 g bosiljka
100 g ribanog sira
50 g šećera
Priprema:
U posudu stavite meso pa dodajte hljeb koji ste namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodajte so, biber i sjeckani peršun. Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte u smjesu i sve dobro izmješajte. Oblikujte smjesu u male polpete te pržite u tavi na malo masnoće. Ostatak sitno sjeckanog luka prepržite na ulju, dodajte bijeli luk rezan na listiće te začinite šećerom, soli, biberom i dodajte paradajz sjeckan na kockice. Kada je umak prokuhao, ako je pregust, dodajte malo vode, svježi bosiljak i kratko prokuhajte.
Umak izlijte u vatrostalnu posudu te posložite prepečene polpete. Na svaku polpetu stavite malo ribanog sira te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stepeni. Polpete izvadite kada se sir rastopio i poprimio zlatno-žutu boju.