Književni kutakVijesti iz zemlje

Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać mjesto promicanja kulture čitanja

Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, matična biblioteka za Unsko-sanski kanton, posjeduje oko 65.000 bibliotečkih jedinica, odnosno monografskih publikacija. To je ustanova koja kroz različite aktivnosti nastoji afirmirati čitalačku kulturu, posebno mladih naraštaja.

Razvojni put bibliotekarstva u Bihaću se dijeli na dva razdoblja. Prvo razdoblje se vezuje za osnivanje Narodne knjižnice i čitaonice pod nazivom “Braća Hrnjičić“ 1908. godine u mjestu Ripač, Državne realne gimnazije 1911/1912 godine, Radničkog doma sa čitaonicom 1919. godine, biblioteka raznih kulturnih društava, đačkih domova, vjerskih zajednica, internata, te osnivanje Narodnog univerziteta 1942. godine.

Drugo razdoblje vezuje se za osnivanje Narodne biblioteke u Bihaću 1952. godine koja vremenom izrasta u modernu biblioteku kakva je danas.

Problem oko prostora i smještaja biblioteka rješava tokom ’80-ih godina prošlog stoljeća u bivšoj državi, useljavanjem u objekat adaptiran za biblioteku “Kuću Ilije Bilbije“, inače kulturni spomenik i memorijalni muzej bivšeg Izvršnog odbora AVNOJ-a. Narodna biblioteka stiče uslove za obavljanje matičnih poslova i 1988. godine postaje matičnom bibliotekom za sedam općina u regiji.

Proglašenjem nezavisnosti BiH i osnivanjem Unsko-sanskog kantona, prema zakonu o bibliotečkoj djelatnosti USK-a, Kantonalna i univerzitetska biblioteka postaje središnja matična biblioteka u tom kantonu.

Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać mjesto promicanja kulture čitanja
– Naša biblioteka pruža usluge Univerzitetu u Bihaću iako nismo dio Univerziteta, već imamo tu dvojnu funkciju. Sve knjige koje posjedujemo ubačene su u COBISS SISTEM. Radi se o sistemu za digitalnu obradu knjiga i sve knjige koje posjedujemo su pretražive u online katalogu. Ono što je dobro za naše korisnike u svemu tome jeste da mogu pretražiti i knjige svih biblioteka u BiH i zemalja iz regiona koje su članice tog sistema – ističe u razgovoru za Fenu direktorica Biblioteke Mirela Midžić.

Govoreći o kulturi čitanja u gradu Bihaću i USK-a, ona smatra da je ona na zadovoljavajućem niovu, iako digitalna tehnologija snažno utječe na život građana, a samim tim i na kulturu čitanja knjiga.

– Nakon pandemije koronavirusa u kojoj smo imali manji fond sati rada, a nekada bili i zatvoreni, biblioteka se vraća na ranije stanje – istakla je.

Stiče se dojam, ocijenila je, da građani više čitaju nego prije jer su poželjeli doći u Biblioteku, podići knjigu i čitati je kod kuće. Najviše se čitaju romani i beletristika.

Pored tradicionalne djelatnosti, veliku pažnju u toj ustanovi posvećuju programskim aktivnostima.

– Radimo radionice za djecu kao što su radionice čitanja, programiranja, robotike i sve ono što je djeci i mladima interesantno. Kroz te radionice ih privikavamo na biblioteku i na neki način zadržavamo da ostanu vezani za Biblioteku – kazala je Midžić.

FENA

Povezani članci

Back to top button