Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Uručeno 200 certifikata uspješnim polaznicima kursa turskog jezika

U posljednje četiri godine turski jezik je učilo 6.120 učenika u 120 škola. U tom periodu organizovane su različite aktivnosti poput takmičenja u sportu, slikanju, pjevanju   Blizu dvije stotine uspješnih polaznika kursa turskog jezika danas je dobilo certifikate na svečanosti koja je održana u Domu Oružanih snage BiH u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Među uspješnim polaznicima certifikati su uručeni i onim najuspješnijim koji će, kako je rečeno, sljedeći semestar polagati besplatno.

Certifikate uspješnim učenicima su, između ostalih, uručili direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, direktoa Regionalnog ureda Anadolu Agency za Balkan u Sarajevu Hakan Celik kao i ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske Hasan Atli.

Među najuspješnijim polaznicima su Amila Brkić, Ema Pintol, Farah Ćosić, Ermina Prjić, Nejra Sandžak, Eldina Redžepagić i Vildana Maličević.

U posljednje četiri godine turski jezik je učilo 6.120 učenika u 120 škola. U tom periodu organizovane su različite aktivnosti poput takmičenja u sportu, slikanju, pjevanju. Za učenike koji uče turski jezik organizovane su i brojne ekskurzije u Tursku.

Direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman podsjetio je da je Centar osnovan 2009. godine kako bi prenio kulturu i umjetnost Turske te da radi na promociji Turske, turskog jezika, kulture, tradicije i historije.

Kako kaže, također, rade na jačanju prijateljskih i kulturnih veza između Turske i BiH. Yaman je podsjetio da danas turski jezik u školama uči oko 6.120 učenika u 120 škola u šest kantona.

Također, podsjetio je i na to da je prije dvije sedmice Unsko-sanski kanton postao sedmi kanton u Federaciji BiH u kojem će turski jezik kao izborni predmet biti prisutan u osnovnim školama, te kao drugi strani jezik u srednjim školama.

“Danas smo se okupili kako bismo uručili oko 200 certifikata učenicima koji su polagali kurs turskog jezika u akademskoj 2014/2015. godini. Čestitam i želim uspjeh učenicima koji su učenjem turskog jezika, koji posjeduje veliku tradiciju, obogatili svoj život”, istakao je Yaman.

Zerina Pračić jedna je od 200 polaznika kojima su danas uručeni certifikati.

“Već sedam mjeseci učim turski jezik u Centru Yunus Emre. Jezik je važna stvar za nas omladinu, a posebno turski jezik jer po svemu sudeći imamo zajedničku historiju, a isto tako iz niza okolnosti vidimo da ćemo imati i zajedničku budućnost”, istakla je Pračić.

Prema njenim riječima, ne studira jezike nego je student na Saobraćajnom fakultetu, ali je mišljenja da će joj turski jezik jednog dana biti od koristi kako kroz politiku tako i kroz mnoge druge oblasti.

“Nije ga teško učiti jer imamo dosta zajedničkih i sličnih riječi. Kada imate želju za nečim onda je sve lakše”, poručila je Pračić.

Certifikat je dobila i Elmina Maksumić koja je također prije sedam mjeseci počela sa kursom turskog jezika u Yunus Emreu.

“Sedam mjeseci pohađam kurs turskog jezika u Yunus Emreu. Vidim budućnost sa poznavanjem turskog jezika na našim prostorima. Ljubitelj sam jezika”, poručila je Maksumić.

Povezani članci

Back to top button