Liderstvo i menadžmentNauka i tehnologija

Kako da prestanite misliti na loše uspomene iz prošlosti?

Ako imate tendenciju da dugo u svijesti zadržavate teška sjećanja i da dugo krivite sebe zbog svojih grešaka, obavezno promijenite način na koji mislite. Potrebna je praksa i predanost da se ovo zaustavi, ali sljedeće stvari će vam pomoći da budete bolja osoba i da se ponašate produktivnije.

Ako imate tendenciju da dugo u svijesti zadržavate teška sjećanja i da dugo krivite sebe zbog svojih grešaka, obavezno promijenite način na koji mislite.

Potrebna je praksa i predanost da se ovo zaustavi, ali sljedeće stvari će vam pomoći da budete bolja osoba i da se ponašate produktivnije, piše portal psychologytoday.com.

1. Prepoznajte kada se to dešava

Što više razmišljate o tome, veće su šanse da se zaglavite u negativnom ciklusu koji je teško razbiti. Budite svjesni svoje navike razmišljanja o tome i obratite pažnju na vrijeme u kojem ponovno puštate u um bolne događaje. Što brže to uočite, brže ćete odabrati da razmišljate o nečemu produktivnijem.

2. Potražite rješenja

Razmišljanje o vašim problemima ne pomaže, osim ako aktivno tražite rješenje. Zapitajte se da li postoji nešto što možete učiniti kako bi popravili tu situaciji. Posvetite se učenju iz svojih grešaka i rješavanju svojih problema, tako da možete krenuti naprijed.

3. Odvojite vremena za razmišljanje

Vaš mozak treba šansu za obradi stvari koje se dešavaju u vašem svakodnevnom životu. Izdvojite svaki dan 20 minuta za razmišljanje, brigu ili prisjećanje. Stavite “vrijeme za razmišljanje” u vaš raspored. Kada uočite da se brinete ili se prisjećate izvan tog zakazanog vremena, podsjetite sami sebe, “Ja ću kasnije misliti o tome.”
Znati da ćete imati priliku da kasnije razmišljate o uznemirujućoj temi vam može pomoći da je polahko odbacujete. Držanje tog roka će vam pomoći da razmislite o svojim problemima na više produktivan način, a takođe sprečava da se sami kažnjavate i stalno prerađujete vaša bolna sjećanja.

4. Ometajte sami sebe

Govorite sami sebi da ne mislite o nečemu što bi vam se moglo obiti o glavu i uzrokovati da mislite o tome još više. Najbolji način da odvratite sami sebe je pronaći posao koji vas drži zauzetim.
Vježbajte, pozovite prijatelja da razgovarate o sasvim drugoj temi, ili započnite projekat u vašem domu. Također, kretanje vam može pomoći da „promijenite kanal“ i da sami sebe spriječite od ponovnog ulaska u uznemirujuće uspomene.

5. Praktikujte sabranost

Sabranost je ključ kojim možete započeti živjeti “ovdje i sada.” Kada ste sabrani, vi ćete biti potpuno prisutni u trenutku. Za sabranost treba praksa, ali tokom vremena, može uveliko smanjiti vaše „lutanje kroz loše uspomene.“

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci