Islamske teme

Pedagogija Muhammeda a.s. – Metoda kazivanja

Da bi ideju islama što više približio onima kojima se obraćao i da bi na njih odgojno djelovao, Muhammed, a.s., često se koristio kazivanjima i pričama. Ta kazivanja efektno su djelovala na svijest ljudi i time se olakšavalo prihvatanje određenih propisa i odbacivanje negativnosti. Osim toga, takva kazivanja podsticajno su djelovala na slušaoce u mnogim segmentima njihova života.

Tako Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Jedan čovjek je, putujući, izuzetno ožednio, te našavši jedan bunar siđe i napi se vode. Kada je izišao, ugledao je jednog psa kako plazi jezik i jede blato od žedi. Čovjek tada primijeti: Psa je snašla žeđ kao što je i mene bila snašla!Zatim je, ponovo, sišao u bunar, zagrabio svojom obućom vodu, a onda je zubima nosio vraćajući se iz bunara i napojio psa. Zbog toga mu je Allah oprostio. Ashabi su, tada, upitali: Zar iu usluzi životinjama imamo nagradu?! Poslanik, s.a.v.s, je odgovorio: U svemu što ima živu jetru je nagrada!

 Habbab b. Erett, r.a., prenosi: Mi smo se požalili Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., na progone idolopoklonika, a on bijaše u hladu Kjabe, naslonjen na svoj ogrtač, pa mu rekosmo: Zar nećeš tražiti pomoć od Allaha?! Zar nećeš učiniti dovu?! On na to odgovori: Znajte da je među narodima prije vas bilo pojedinaca za koje bi iskopali rupu u zemlji. Zatim bi osuđenog stavili u rupu, donijeli pilu i njome mu prepilali glavu na dva dijela, ili bi mu željeznim bodljama meso i kožu od kostiju odvajali. Sve tone bi ga natjeralo da ostavi svoju vjeru. Tako mi Allaha, uistinu će Allah upotpuniti ovu vjeru tako da će konjanik putovati sam  iz San’a do Hadramevta” nikog se ne plašeći, izuzev Allaha i vuka, zbog svoga stada. Međutim, vi ste nestrpljivi!”

Izvor: Pedagogija Muhammeda a.s.

Autor: Šefik Kurdić

Za Akos.ba pripremila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button