Narandže su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta.
Narandžina je ljekovitost toliko opsežna, da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga.
Sada je prikladno vrijeme da ih uvrstite u jelovnik, ako već niste, jer su kao stvorene za zimsku detoksikaciju i borbu protiv prehlade.
Sastav i ljekovitost narandže
Narandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima.
Svaki dan pojedite narandžu da biste opskrbili organizam preporučenom dozom vitamina C koji dokazano spriječava mnoge zdravstvene tegobe – od gripe i alergije do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.
Narandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida.
Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.
Narandže posjeduju velike količine poznatog antioksidansa glutationa, međutim on se gubi cijeđenjem pa ih zato jedite cijele.
Također su najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka.
Redovito konzumiranje narandže upola smanjuje šanse za dobivanje raka gušterače, a štiti od raka želuca i debelog crijeva.
U soku narandže su koncentrirana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva.
Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura.
Kuhana oljuštena narandža, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate.
Narandžini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava.
Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje.
Narandžina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.
Zvijezda i u aromaterapiji
Cvjetovi gorke narandže su jedno od najboljih sredstava za dizanje raspoloženja.
Zbog ugodnog mirisa i ljekovitih svojstava koriste se u proizvodnji eteričnog ulja bergamota, koje služi protiv depresije i anksioznosti.
Esencijalno ulje prave narandže, koje se dobiva cijeđenjem kore, pokazala se kao izvanredno antiseptičko sredstvo i analgetik protiv bolova u želucu.
U kozmetičkoj primjeni eterično ulje narandže iznimno je korisno za njegu suhe kože sklone iritaciji i aknama.
Narandža u kulinarstvu
Narandže prijaju uz sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup, koricu možete kandirati ili koristiti ribanu.
Koristite samo narandže za koje ste sigurni da nisu špricane. Naranče iz prodavnice su prilično zagađene i ako njih koristite, obavezno im ogulite koru.
Kod kupovine obratite pažnju da birate narandže bez oštećenja, mrlja ili plijesni na površini.
Narandže čuvajte u hladnjaku do 2 sedmice.
Čaj od listova narandže
Uspite kašikicu listova u dva dcl vode, pustite da odstoji deset minuta i procijedite.
Ledeni čaj od narandže
Sastojci:
dvije nešpricane narandže
četiri šolje kipuće vode
pet vrećica čaja po želji
kockice leda
med ili smeđi šećer po ukusu
Ogulite narandže. Koru i vrećice čaja prelijte vrućom vodom, nakon pet minuta procijedite. Ohlađeni čaj izmiksajte u blenderu s narandžama. Čaj po želji zasladite i dodajte kockice leda.
Što donosi jedna narandža dnevno?
poboljšava izgled kože i kose
spriječava visoki pritisak
pomaže kod bolesti dišnih puteva
smanjuje upale kod artritisa
štiti zdravlje kardiovaskularnog sustava
spriječava napade žuči
čuva od gripe i prehlade
štiti od mnogih vrsta raka
alternativa-za-vas.com