DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Bereket – skrivena Allahova vojska koju šalje kome hoće

Bereket je skrivena Allahova vojska koju On šalje kao pomoć i podršku kome hoće. On može biti u vremenu, životu, imetku i djeci.

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Ako je bereket darovan u imetku, on poveća imetak, ako je u tijelu, učini ga snažnim, ako je u vremenu, omogući mu da ga maksimalno iskoristi u dobru, ako je u srcu, učini ga sretnim.

Bereket je zapravo izraz i potvrda Allahove dobrote prema iskrenom vjerniku. Pa, ako mu Allah podari berićet u nečemu čega ima malo, on uživa u toj blagodati kao da je ima mnogo, a ako mu Allah podari bereket u nečemu čega ima puno, onda mu to učini korisnim, a jedan od najvećih plodova bereketa u svim stvarima je njihovo korištenje u pokornosti Allahu.

Vjerovatno je svako od nas primijetio, čitajući i razmišljajući o stanjima dobrih i čestitih muslimana, učenjaka, pobožnjaka, iz prijašnjih generacija, ali i kod naših savremenika, očigledni bereket i blagoslov u njihovim životima.

Naprimjer, koliko ima vjernika koji imaju ista ili mnogo manja primanja od drugih, ali im je Allah podario berićet u imetku i novcu, pa takav nema mnogo ulaganja na popravke kućnih aparata, auta i sl., nije opterećen dugovima i njegovo stanje je stabilno kao da ima duplo veća primanja od onih koji rade iste ili slične poslove kao i on.

Zatim, Allah nekim Svojim robovima podari bereket u djeci, pa su čestita, moralna i poslušna, i donose mu samo radost i sreću u život, iako su izložena izazovima savremenog života kao i druga djeca, čak i više, i iako imaju veće i bolje materijalne mogućnosti od druge djece.  

Zatim, Allah nekome podari bereket u vremenu, pa je njegovo vrijeme ispunjeno pokornošću Allahu i dobročinstvom prema ljudima, i učini ti se kao da su sati njegovog dana duži od sati i dana običnih ljudi.

S druge strane, vidimo ljude kod kojih se ne vide tragovi bereketa u životu, iako posjeduju ogromno bogatstvo, ali i pored toga nemaju mira, izgledaju tjeskobno, zabrinuto, izgubljeno, zbunjeno, umorno i nesretno.

Ako Allah podari nekome bereket, onda taj bereket i blagoslov obuhvati cjelokupni njegov život, pa on osjeti tragove tog bereketa u novcu, djeci, vremenu, poslu, proizvodnji, bračnom drugu, znanju, zvanju, domaćim životinjama ako ih ima, u kući, umu, tijelu i prijateljima, i iz tog razloga je stalno traženje bereketa od Allaha u našim dovama važno i neophodno.

Milostivi Allahu, spusti bereket u sve blagodati koje si nam podario i učini to našim pomagačem u pokornosti Tebi. Amin! 

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close