Zdravlje

Mnogo je razloga zašto bi jedna jabuka dnevno trebala biti vaša rutina

Jabuke su ukusne, svestrane i praktične.

Mogu se jesti u hodu, a to su samo neke od izuzetnih osobina ovog voća, te postoji mnogo više razloga zašto bi trebali da jedna jabuka dnevno postane dio naše dnevne rutine, piše portal lifehack.org.

Vlakna

Jedna od najboljih osobina jabuke je pektin. Kora jabuke je posebno bogata ovim topivim vlaknima, što pomaže u smanjenju holesterola. U nekoliko istraživanja, kada je razina pektina iz hrane povećana prehranom, dovela je do snižavanja holesterola u krvi. Pektin također pomaže u održavanju razine šećera u krvi, te usporava apsorpciju prirodnog šećera, fruktoze. Zbog toga se ovaj šećer polahko apsorbira u krvotok čime se održava stabilnost razine šećera u krvi.

Snažne kosti

Jabuke sadrže tragove minerala boron i floridzina. Boron pomaže u smanjenju rizika od osteoporoze pomažući tijelu prilikom unosa kalcija i prilikom interakcije sa magnezijem i vitaminom D. Ustanovljeno je da floridzin također pomaže u izgradnji jačih kostiju i povećava gustoću kostiju.

Smanjuje holesterol

Kombinacija ursolicne kiseline, pektina i D-glukarne kiseline u jabukama pomaže da se „pročešlja“ i izluči holesterol iz tijela. Također, pomaže u smanjenju rizika od koronarne bolesti srca. Topiva vlakna stvaraju gel koji upija LDL holesterol (loš holesterol), te ga izvlači iz tijela. Topiva vlakna koja se nalaze u jabukama se vežu sa mastima u crijevima, što snizuje razine holesterola i čini vas zdravijim.

Poboljšava pamćenje i moždane funkcije

Crvene jabuke sadrže antocijan u svojoj kori. Istraživanja pokazuju da flavonoidi, uključujući i antocijan, imaju osobine da povećavaju sposobnost pamćenja i spriječe dobnu pad u mentalnom funkcioniranju. Flavonoidi se nalaze u crvenim jabukama i mogu poboljšati pamćenje i usporavaju dobni gubitak kognitivnog funkcioniranja.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button