U FokusuZdravlje

Ovaj prirodni sok će vas smiriti, zaštititi od depresije, stimulirati libido i spriječiti debljanje!

Šipakmogranj, nar, granat, granat-jabuka ili uličar, sve su to nazivi ovog sočnog ploda koji se često koristi za želee u kolačima, kao čaj ili sok. Šipak je grm (Punica granatum) ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom.

Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B3 (nijacin), te vitamine B1, B2, B6 i B5 (pantotensku kiselinu).

Ovaj ukusni plod ima pregršt zdravstvenih dobrobiti: koristan je za koncentraciju, sprječava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama, smanjuje rizik od raka dojke, sprječava metastaze raka te stimulira libido i potenciju. Ovom popisu su istraživači nadodali i još jednu sjajnu preporuku: ako ne znate kud sa sobom od stresa, počnite uživati u soku od šipka.

Naime, ovaj je sok krcatiji antioksidansima od drugih sokova, crnog vina pa čak i “svemogućeg“ zelenog čaja. Njegove košpice iz sjemenki imaju jednaki učinak kao i Aspirin – sprječavaju zgrušavanje krvi, što je vrlo korisno za sprječavanje moždanog udara. Samo jednom čašom ovog bogatog soka možete podmiriti svoju dnevnu potrebu za folnom kiselinom, što je izuzetno važno za trudnice, ali i starije osobe. Samim time smanjujete svoj rizik od razvijanja depresije.

Ako ovih blagdana želite izbjeći klopku stresa, ali i osvetu za prekomjerno uživanje u hrani u obliku masnih naslaga oko vašeg struka, sok od šipka je prava stvar za vas! Naime, škotski su istraživači zaključili kako ovaj sok može spriječiti debljanje. U svoju su studiju uključili 24 ispitanika koji su svakodnevno ispijali 500 mililitara soka od šipka kroz razdoblje od četiri sedmice.

Nakon samo mjesec dana, osobe koje su pile sok bile su manje sklone stvaranju masnih čelija oko trbuha, a ujedno su snizile krvni pritisak, te na taj način smanjile svoj rizik srčanog ili moždanog udara te bolesti bubrega.

(Akos.ba/namirnice.ba)

Povezani članci

Back to top button