Kulinarstvo

Sok od koprive / žare – dobrobiti i recepti

Sok od koprive je tamnozelene boje i ima snažan okus zbog čega se pije u manjim količinama. Prilikom rukovanja koprivom treba koristiti rukavice radi zaštite od opeklina.

Piše:Marina Majdenić

Za izradu soka od koprive uglavnom se koristi lišće biljke, ali se mogu koristiti i stabljike i korijenje. U tri grama lista samo je jedna kalorija, ali zato sadrži 87%  preporučene dnevne doze kalcija i 7% vitamina C.

Sok od koprive je tamnozelene boje i ima snažan okus zbog čega se pije u manjim količinama. Prilikom rukovanja koprivom treba koristiti rukavice radi zaštite od opeklina.

Brzi sok od koprive

Potrebno vam je dvije šolje svježih listova koprive i jedna šoljica vode. Sastojke stavite u blender i izmiješajte do ujednačenosti. Ovaj sok nije potrebno razrijeđivati naknadno s vodom. Po želji može se zasladiti šećerom ili medom.

Sok od koprive s agrumima

Potrebni sastojci su: 30 listova mlade koprive, 2 limuna, 3 naranče, 800 g šećera ili 8 kašika meda i 3 litre vode.

Limune i naranče prvo treba izrezati na kriške te skupa s listovima koprive staviti u vodu i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon toga sve skupa je potrebno dobro izgnječiti i izmiješati do željene teksture. Napitak može stajati u frižideru nekoliko dana.

Sok od koprive i blitve s voćem

Potrebni sastojci su: 30 listova koprive, 2 lista blitve, 1 zelena jabuka, 1/4 ananasa, 1 limun

Sve sastojke staviti u blender i izmiksati. Po želji se može dodati šećer ili med, iako nije potreban jer voće daje slatkoću. Umjesto blitve, može se koristiti i list špinata ili zelene salate, a napitak se može po volji i razrijediti s vodom. Blitva je kao i kopriva vrlo niskokalorična, a obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i dijetalnim vlaknima koja pomažu u mršavljenju. Ovaj napitak je, osim vitaminom C, bogat i željezom, magnezijem i kalcijem. Konzumira se svjež u roku jednoga dana.

Nuspojave

Ako koristite sredstva za razrjeđivanje krvi, ne treba piti sokove od kopriva jer oni sadrže visoku razinu vitamina K koji utječe na zgrušavanje krvi. Također, s obzirom na to da pripravci od koprive snižavaju krvni pritisak, treba ih izbjegavati ako koristite lijekove za snižavanje pritiska kako se ne bi pretjerano spustio. Napici od koprive spuštaju razinu šećera u krvi pa je potrebno pripaziti ako koristite lijekove za dijebetes.

Kreni zdravo

Povezani članci

Back to top button