Islamske teme

Znamo li šta govorimo: Dever dunija i Alahimanet

Piše: Safet Pozder
I tako, okupimo se na našem fakultetu, klanjamo namaz pa se otisnemo negdje na kahvu da se malo razgovorimo. Pogledajte, oni na modernom Zapadu plaćaju psihijatre i kojekakve stručnjake i eksperte samo da ih saslušaju, a mi s namaza pa na kahvu i razgovaramo do mile volje. Na Zapadu se to jako skupo plaća a u nas tek koja markica (ovisno o simboličnoj cijeni kahve). Pričamo tako o svemu i onda kažemo ”Dever dunija”. Znamo li šta ovo znači? Onako kako to mi razumijevamo to bi značilo otprilike slijedeće: ”Pa, eto, nekako se promeće. Nije lahko ali ide nekako!”. Dever je arapska riječ koju bismo slobodno mogli prevesti kao ”ići, kretati se u krug, kružiti”.

Deverati, dakle, znači kružiti kao što kruže dan i noć, kao što kruže i smjenjuju se godišnja doba ili dan i noć, kao što kruži voda. Na isti način se smjenjuju tuga i radost, teškoća i olakšanje, život i smrt. Znači, kada kažemo ”Dever dunija”, mi ne mislimo reći kako se patimo i nekako otimamo životnim iskušenjima, nego poručujemo kako sve na dunjaluku, pa tako i u našem životu kruži; kako tugu vremenom zamijeni sreća; kako uz tegobu i brigu dođe i olakšanje, te kako nakon ružnih dolaze i lijepi i ugodni trenuci. To je taj dever koji deveramo a koga često nismo ni svjesni.

I kada završimo sa kahvenisanjem i muhabetom idemo kući a svome sagovorniku velimo ”Allahimanet”. I opet pitam, znamo li šta ovo znači? Amanet ili emanet je jedno čestito svojstvo svakog vjernika, svojstvo koje je krasilo sve Allahove poslanike a znači ”čuvanje, povjerljivost”. Nadimak Muhammeda a.s. bio je ”El-Emin” što znači pouzdani i povjerljivi. Kod njega su ljudi, čak i nevjernici, ostavljali novac i druge važne stvari na čuvanje i bili su sigurni da im se neće nepravda učiniti. U tom smislu, kada nekome kažemo ”Allahimanet”, mi mu poručujemo slijedeće: ”Do našeg slijedećeg susreta ostavljam te Allahu Uzvišenom da te On čuva i da se On brine o tvojoj sigurnosti!” Zar ovo nije lijepo? Zar u današnjem vaktu ima boljeg i sigurnijeg čuvara i zaštitnika od Allaha dž.š.?

Iz arhive Preporoda 2009.

preporod.com

Povezani članci